Η Ιταλία μπήκε στο ευρώ με πλαστά στοιχεία- Tι αποκαλύπτει έκθεση του υπ. Οικονομικών

Μέχρι πρόσφατα ξέραμε ότι η Ελλάδα ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρωζώνης και τα greek statistics με τα οποία η χώρα μας μπήκε στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος έχουν γίνει πλέον θρύλος στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως όπως φαίνεται η Ελλάδα δεν ήταν μόνη της καθώς και η Ιταλία «ωραιοποιούσε» τους λογαριασμούς της».

Σύμφωνα

με δημοσίευμα των Financial Times οι ιταλικοί λογαριασμοί ωραιοποιούνταν, με προκαταβολές πληρωμών από τράπεζες, προκειμένου να επιτευχθούν οι αναγκαίοι για την ένταξη της Ιταλίας στο ευρώ στόχοι για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

«Πλέον η Ιταλία κινδυνεύει να υποστεί ζημίες ύψους πολλών δισ. ευρώ από σύνθετα δάνεια που είχε συνάψει στο παρελθόν, τα οποία αναδιάρθρωσε στο απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας», αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times προβλέποντας δύσκολες μέρες για τη γειτονική μας χώρα.

Από την πλευρά της ΕΚΤ δεν υπήρξε επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με τη δυνητική έκθεση της Ιταλίας σε ζημιές από δάνεια σε παράγωγα ή για τον ρόλο του σημερινού προέδρου της Μάριο Ντράγκι στην έγκριση των δανείων αυτών στη δεκαετία του '90. Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η έκθεση αυτή ρίχνει περισσότερο φως στις χρηματοπιστωτικές τακτικές που επέτρεψαν στην επιβαρημένη με υψηλό χρέος Ιταλία να ενταχθεί στο ευρώ το 1999.

Η 29σέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται αναλυτικά στις ανταλλαγές χρέους (debt transactions) που έκανε η Ιταλία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση οκτώ δανείων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (derivatives contracts) με ξένες τράπεζες και συνολική ονομαστική αξία 31,7 δισ. ευρώ.

Ειδικοί που την εξέτασαν δήλωσαν στην βρετανική εφημερίδα σημείωσαν πως η έκθεση δεν αποτυπώνει ολόκληρη την οικονομική κατάσταση της χώρας ούτε βεβαίως τη συνολική δυνητική έκθεσή της, ωστόσο προβλέπουν ότι με την αναδιάρθρωση των δανείων η χώρα μπορεί να επιμηκύνει για μεγαλύτερη χρονική περίοδο τα ποσά που οφείλει σε ξένες τράπεζες, αλλά, σε κάποιες περιπτώσεις με πιο δυσμενείς όρους.

Η έκθεση δεν καταγράφει τις τράπεζες με τις οποίες συνάφθηκαν τα δάνεια ούτε αναφέρει λεπτομέρειες για τα αρχικά δάνεια, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν πως αυτά χρονικά τοποθετούνται στα τέλη της δεκαετίας του '90. Σημειώνεται πως τα έτη 1995 η Ιταλία είχε έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 1995 το οποίο μέσα σε τρία χρόνια είχε μειωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να μπει στη ζώνη του ευρώ. Η μείωση αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη προσαρμογή μεταξύ των 11 χωρών που εντάχθηκαν πρώτα στο ευρώ ενώ είναι εξαιρετικά «περίεργο» πως την ίδια περίοδο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν οριακά και οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν μόνο ελαφρά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Η έκθεση υποβλήθηκε, όπως προβλέπεται, στις αρχές του 2013 στο ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο και όπως ήταν φυσικό οι ελεγκτές ανησύχησαν από τα στοιχεία και ζήτησαν την παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας. Τον Απρίλιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η οικονομική αστυνομία επισκέφθηκε το γραφείο της επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών κ. Μαρία Κανάτα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση.

Οι πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι στα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν το 2012 περιλαμβάνονται και δάνεια σε παράγωγα προϊόντα που συνήφθησαν όταν η Ιταλία προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα αυστηρά κριτήρια του Μάαστριχτ ενώ τρεις ειδικοί εκτίμησαν τις ζημιές σε τιμές της αγοράς στις 20 Ιουνίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο θα κατέγραφε σε αυτή την ημερομηνία ζημιές ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα πιεστική για την Ιταλία καθώς το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται αμέσως μετά την απόρρητη έκθεση της τράπεζας επενδύσεων Mediobanca η οποία εκφράζει το φόβο για χρεοκοπία της χώρας στους επόμενους έξι μήνες.

Keywords
Αναζητήσεις
ποιες χωρες μπηκαν στο ευρω με πλαστα κριτηρια
Τυχαία Θέματα