Η Κίνα «βουλιάζει» τις παγκόσμιες χρηματαγορές

Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2013 προκάλεσε μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και σημαντική υποχώρηση των διεθνών χρηματιστηρίων.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 7,7% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο έναντι 7,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2012 και 8% που ήταν η πρόβλεψη των οικονομολόγων. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας

ήταν επίσης χαμηλότερη των προσδοκιών και το γεγονός αυτό προστέθηκε στην ανησυχία των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, μετά τα στοιχεία που έδειξαν εξασθενημένες τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και νέες ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών – και οι τιμές του χρυσού, του αργύρου και του χαλκού κατέγραψαν απότομες μειώσεις. Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ μειώθηκε περισσότερο από 2% σε επίπεδο κάτω από τα 101 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ αργότερα έφθασε στα 101,06 δολάρια. Η τρέχουσα τιμή του χρυσού υποχώρησε έως τα 1.427,14 δολάρια ανά ουγγιά, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, και διαμορφώθηκε στη συνέχεια στα 1,452 δολάρια, με ημερήσια πτώση 2%. Η τρέχουσα τιμή του αργύρου μειώθηκε έως τα 24,32 δολάρια – η χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2010 – και αργότερα έφθασε στα 24,52 δολάρια, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 4,7%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,91%. Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο σημείωσε απώλειες 1,55%, ενώ οι μετοχές στα ασιατικά χρηματιστήρια (πλην της Ιαπωνίας) σημείωναν ζημιές 0,8%. Το ευρώ υποχωρεί 0,50% και διαμορφώνεται στα 1,3066 δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα