Η μυστηριώδης μετενσάρκωση του Χίτλερ στην Ινδία

Μπορεί ο αιμοσταγής δικτάτορας της Γερμανίας να μην επισκέφθηκε ποτέ στην Ινδία, όμως κάτι παράξενο συμβαίνει στην υποήπειρο 67 χρόνια μετά την αυτοκτονία του…

Σε άρθρο του στην Daily Beast ο Ντιλιπ Ντούζα από την Ινδία μεταφέρει στον δυτικό κόσμο την ανάδυση μιας νέας φιλοσοφικής-πολιτικής τάσης στη χώρα του όπου όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν τον Αδόλφο Χίτλερ υποτιμώντας την ίδια στιγμή την κληρονομιά του ειρηνοποιού Μαχάτμα Γκάντι.

Η γυναίκα του αρθρογράφου διδάσκει γαλλικά

σε ένα ακριβό ιδιωτικό σχολείο στο Μουμπάι – την παλιά βρετανική Βομβάη. Εκεί αποφάσισε να κάνει ένα «πείραμα» και να δει ποιον πολιτικό θαυμάζουν τα παιδιά της ανερχόμενης ελίτ της χώρας. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού 9 μαθητές από τους 25 θεώρησαν τον Αδόλφο Χίτλερ το ιδανικό πρότυπο ηγέτη.

Πόσους ψήφους πήρε ο Γκάντι; Μόλις μία!

Μιλώντας με τους μαθητές προσπάθησε να καταλάβει το σκεπτικό πίσω από την επιλογή. «Ο Γκάντι ήταν ένας δειλός» ήταν η απάντηση των μαθητών. Το περιστατικό αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνει το δημοσίευμα των Times της Ινδίας το 2002 που παρουσίαζε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 17% των γόνων αριστοκρατικών οικογενειών της Ινδίας θεωρούσε τον Αδόλφο Χίτλερ το ιδανικό πρότυπο ηγέτη που είχε ανάγκη η χώρα.

Αλλά και πάλι γιατί τον Χίτλερ; Ήταν γενναίος, ένας εκπληκτικός ρήτορας, απάντησαν οι μαθητές οι οποίοι θεώρησαν πως ο δικτάτορας ήταν υπόδειγμα πατριωτισμού και πως με τη στάση του κατάφερε να ξανακάνει περήφανη τη Γερμανία αποκαθιστώντας τις αδικίες της Συνθήκης των Βερσαλλιών του 1919.

Το περιστατικό αυτό, υποστηρίζει ο αρθρογράφος δεν είναι μόνο μια παιδική αφέλεια, αλλά υποδηλώνει μια γενικότερη τάση που υπάρχει στην άρχουσα τάξη της Ινδίας και έχει να κάνει με τη μελέτη του «Αγών μου» του μοναδικού βιβλίου που έγραψε ο δικτάτορας. Τα στοιχεία των πωλήσεων του βιβλίου στην Ινδία είναι εντυπωσιακά αφού πάνω από 20 διαφορετικοί οίκοι έχουν αναλάβει την έκδοσή του ενώ το πολιτικό δοκίμιο του Χίτλερ έχει γίνει best-seller με πάνω από 100.000 πωλήσεις και 55 εκδόσεις. Τα νούμερα δεδομένου του πληθυσμού της Ινδίας ακούγονται μικρά αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικά, τονίζει ο Ντούζα.

«Και δεν είναι μόνο αυτό. Όσο γράφω το κείμενο αυτό στο flipkart.com, τ0 ινδικό Amazon 51 πελάτες έχουν αξιολογήσει το Mein Kampf και οι 31 έδωσαν πέντε αστέρια», τονίζει χαρακτηριστικά ο Ντούζα ενώ σημειώνει πως λαμβάνει ειδοποιήσεις πως το βιβλίο του Χίτλερ έχει γίνει must-read σε όλες τις σχολές για business και διοίκηση επιχειρήσεων.

Όμως την χιτλερική μετενσάρκωση στην Ινδία αποτελεί ο Μπαλ Τάκερει ο ηγέτης του κόμματος Σιβ Σένα ο οποίος απεβίωσε στις 17 Νοεμβρίου. Όσο ζούσε ο Τάκερει δεν έκρυψε ποτέ τον θαυμασμό του για τον Χίτλερ ενώ σε μία συνέντευξή του στο περιοδικό Time είχε πει πως δεν υπάρχει κάτι λάθος αν στην Ινδία οι μουσουλμάνοι τύχουν της μεταχείρισης που είχαν οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία!

Τη συνέντευξη αυτή την έδωσε μερικούς μήνες μετά τις φονικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σ

Keywords
Τυχαία Θέματα