Η ΝΔ στα χαρακώματα – Ο Σαμαράς περιμένει να δει ποιος θα του ρίξει την πρώτη βολή

Η διαδρομή από την κόλαση στον παράδεισο, έστω και τον τεχνητό, είναι ιδιαίτερα αγχώδης, ενέχει όμως έναν βαθμό λύτρωσης. Έτσι πολιτεύεται η ηγετική ομάδα της ΝΔ, παρά την καθαρή ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ, με συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά να συνιστούν ψυχραιμία, την ώρα που στο εσωκομματικό πεδίο επικρατεί μια σιωπή που… λέει πολλά.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Περίπου στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, το κλίμα στα γραφεία της ΝΔ ήταν ιδιαίτερα

βαρύ. Στον τρίτο όροφο, όπου βρίσκεται η ηγετική ομάδα, επικρατούσε ανησυχία, καθώς είχαν αρχίσει να καταφθάνουν οι πληροφορίες που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ακρότατο σενάριο να προηγείται ακόμα και με 15 μονάδες! Όπως είναι φυσικό, αυτή η εξέλιξη προκάλεσε μια ιδιαίτερη ανησυχία στους συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Η αντίδραση της ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήταν… «αναμείνατε στο ακουστικό σας». Δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Σπυράκη η ΝΔ συνιστούσε ψυχραιμία και εν τέλει η διόρθωση του exit poll έδωσε ορισμένα χαμόγελα στους επιτελείς της ΝΔ. Έτσι, στελέχη της ΝΔ αναφέρουν πως υπό άλλους όρους θα μιλούσε κανείς με ήττα του κόμματος με διψήφια διαφορά και υπό άλλους με μονοψήφια διαφορά και μάλιστα με ποσοστά μικρότερα από αυτής της ήττας της ΝΔ το 2009.

Business as usual, χωρίς συνέδριο, αλλά με συζήτηση

Στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά σε συζήτηση με το koolnews.gr ανέφερε πως η επόμενη μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με τη φράση business as usual, δηλαδή καμία μεταβολή ως προς τη γαλάζια πραγματικότητα.

Στελέχη του περιβάλλοντος του κυρίου Σαμαρά παραδέχονταν μεν πως θα υπάρχει μια εκτενής συζήτηση γύρω από τα αίτια της ήττας της ΝΔ, απέρριπταν όμως κατηγορηματικά την όλη σεναριολογία που αναπτύχθηκε υπό το κράτος των πρώτων φημών περί μεγάλης και διψήφιας διαφοράς, λέγοντας πως ένα συνέδριο θα ήταν εν προκειμένω άνευ αντικειμένου.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς έσπευσε να εμφανιστεί ως εγγυητής της στάσης της ΝΔ στην αντιπολίτευση, εννοώντας πως ο ίδιος παραμένει επικεφαλής του καραβιού, μιας και κανείς δεν έχει τολμήσει να τον αμφισβητήσει, παρά την καθαρή ήττα. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Ως προς την επικοινωνιακή εκστρατεία, στελέχη του κλίματος Σαμαρά ανέφεραν πως είναι πράγματι αληθές πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του θέματος (εννοώντας ότι δεν είχαν όλοι οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ την ίδια άποψη για την επικοινωνιακή στρατηγική), ανέφεραν όμως πως το θέμα είναι ήσσον εν συγκρίσει με την ουσιώδη πολιτική του κόμματος, ως προς την οποία κανένα στέλεχος δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις. Άλλωστε, ούτε στα εκλογικά πάνελς κανένα στέλεχος της ΝΔ έσπευσε να ψέξει το κόμμα για την ασκηθείσα πολιτική, με τα περισσότερα μάλιστα να τη χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, οι συνεργάτες του κυρίου Σαμαρά επιμένουν στη γραμμή πως η ΝΔ άντεξε και έχασε ελάχιστη δύναμη, σε σχέση με το 2012, την ώρα που η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ εξαϋλώθηκαν, με τη μεν να καταλήγει στην πολιτική αφάνεια και το δε να βρίσκεται για πρώτη φορά στην ιστορία του στη δύσκολη θέση να μπαίνει τελευταίο στη Βουλή, υφιστάμενο διάφορες ταπεινωτικές καταστάσεις.

Σιγή ιχθύος αλλά η συζήτηση θα γίνει…

Μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε καταστεί σαφές πως όλες οι φυλές της ΝΔ θα αναμένουν τις εξελίξεις και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά που το εσωκομματικό πρόβλημα της ΝΔ βαίνει παράλληλα με μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.

Στελέχη από όλες τις τάσεις ανέφεραν πως το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι καλό, πρέπει όμως πρώτα να τρέξουν οι συνταγματικές εκκρεμότητες και να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση. «Από εκείνο το σημείο και μετά, όλα μπορούν να συζητηθούν» ανέφερε έμπειρο γαλάζιο στέλεχος, δίνοντας επί της ουσίας και το κλίμα που υπάρχει στους κόλπους της ΝΔ. Δηλαδή; Αναμονή για λίγο ακόμα αλλά είναι παγιωμένη η αντίληψη πως θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία θα υπερβαίνει τα όρια της στενής ηγετικής ομάδας περί τον Αντώνη Σαμαρά.

Όλοι τηρούν στάση αναμονής-κρίσιμες οι ισορροπίες στην ΚΟ

Όσον αφορά τους λεγόμενους και κορυφαίους της ΝΔ, είναι προφανές πως όλοι τηρούν μια στάση αναμονής. Ο Κώστας Καραμανλής δεν επιτρέπει να εμπλακεί το όνομά του σε σενάρια, παρά τη διαρροή από την πλευρά του Νικήτα Κακλαμάνη στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας για σαφές μήνυμά του προς την ηγεσία της ΝΔ, ενώ και η Ντόρα Μπακογιάννη δεν εμφανίστηκε σε κανένα εκλογικό πάνελ και δεν έκανε σχόλιο επί της εκλογικής διαδικασίας. Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας αλλά και Μάκης Βορίδης εμφανίστηκαν όλοι ιδιαιτέρως μετρημένοι και νηφάλιοι, μιλώντας μεν για καθαρή ήττα της ΝΔ, αποφεύγοντας όμως επιμελώς με τη στάση τους να δημιουργήσουν οιοδήποτε θέμα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από αυτή τη συμπεριφορά; Όλοι περιμένουν κάποιος να κάνει την πρώτη κίνηση, στο εσωκομματικό πεδίο, χωρίς υποχρεωτικά αυτό να σημαίνει κίνηση για την αρχηγία του κόμματος.

Μάλιστα, αυτό που συζητείται στο γαλάζιο παρασκήνιο είναι πως η συζήτηση δεν πρόκειται να ξεκινήσει από τα κορυφαία στελέχη, αλλά από μεσαία στελέχη και μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γι’ αυτό και όλοι περιμένουν να δουν με ενδιαφέρον, ποια θα είναι η σύνθεση της ΚΟ και ποιες οι ισορροπίες των φυλών του κόμματος εντός αυτής.

The post Η ΝΔ στα χαρακώματα – Ο Σαμαράς περιμένει να δει ποιος θα του ρίξει την πρώτη βολή appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα