Η νίκη του Μητσοτάκη και η πανωλεθρία του Καραμανλή και της Ντόρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά όταν πριν από 14 εβδομάδες ξεκινούσε αυτή η κούρσα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές λογικές αλλά και παράλογες εξηγήσεις για τη νίκη του αυτή, το βασικό που θα πρέπει να σημειωθεί είναι η πανωλεθρία του Κώστα Καραμανλή και των ανθρώπων που επί έξι χρόνια, από την μεγαλειώδη εκλογική του ήττα μιλούν εξ ονόματός του.

Του Παντελή Ζαγοριανίτη

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα αυτής της διαδικασίας είναι το ότι επιβεβαιώθηκε περίτρανα πως η πλήρως αποτυχημένη πρωθυπουργία

του Κώστα Καραμανλή έφερε το τέλος του καραμανλισμού στην Ελλάδα. Δεν είναι μόνον η πρωθυπουργική θητεία αλλά ακόμη περισσότερο το ότι επί τόσα χρόνια τώρα, ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για τη θητεία, τα λάθη και την ήττα του. Και ακόμη χειρότερο ότι επέτρεπε σε μια ομάδα στελεχών της ΝΔ να προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι ο ίδιος αποτελεί μια χρυσή εφεδρεία και πως χωρίς τη δική του συγκατάθεση δεν μπορεί να συμβεί οτιδήποτε στην παράταξη.

Το πρώτο ηχηρό μήνυμα στον Κώστα Καραμανλή δόθηκε στο δημοψήφισμα, όταν για πρώτη φορά μίλησε δημόσια και ο λόγος του έπεσε πανηγυρικά στο... κενό. Στους μήνες του πέρασαν το επόμενο λάθος του πρώην πρωθυπουργού είναι ότι επέτρεψε σε πολλούς δικούς αλλά κυρίως στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να εμπλέξουν το όνομά του σε περίεργα παιχνίδια υπόγειας συναίνεσης.

Τέλος, από τη στιγμή της παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ ενεπλάκη σε ένα παιχνίδι παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να μην πέσει το κόμμα σε... ξένα χέρια.

Το καλύτερο σε αυτή την υπόθεσή είναι το γεγονός ότι όλοι φοβόντουσαν τη Ντόρα Μπακογιάννη και τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια ο αδελφός της, κόντρα σε όλους ακόμη και στην ίδια την κυρία Μπακογιάννη που επί χρόνια προσπαθούσε αλλά πάντα έχανε από τα αποδυτήρια.

Άρα, το πρώτο συμπέρασμα είναι το ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το τέλος μιας μεγάλης εποχής για τη Νέα Δημοκρατία.

Ας δούμε τώρα, πως και γιατί κέρδισε.

Πρώτον και βασικό: Ήταν το αουτσάιντερ, ήταν πάντα διαλλακτικός και δεν προκάλεσε ποτέ πόλωση απέναντι σε κανέναν συνυποψήφιό του.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία πολλοί υπολόγιζαν ότι θα τερματίσει τρίτος λίγο πιο πάνω από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Δεύτερο: Ο ίδιος με μεθοδικότητα διαμόρφωσε ένα δημόσιο λόγο και υποστήριξε προτάσεις που δημιουργούν την αίσθηση ή την πεποίθηση ότι είναι ο μόνος που έχει μεθοδολογία και συγκεκριμένη στόχευση.

Το γεγονός πως ήταν ο μόνος από τους βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισε από θέση και άποψη τον Προκόπη Παυλόπουλο για την προεδρία της Δημοκρατίας αποτελεί ξεκάθαρα μια πολιτική θέση που επιβεβαιώνει ότι στη Νέα Δημοκρατία και μεταξύ των πολιτών που την υποστηρίζουν τα πράγματα δεν είναι όπως ήθελαν να τα παρουσιάσουν ορισμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, με τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, το πολιτικό σκηνικό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί απέναντι στις βασικές επιλογές της κυβέρνησης αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως ή εμμέσως αναμένεται να υψώσει τους τόνους απέναντι χωρίς να αποκλείεται να... ξεθαφτούν σκελετοί από τις ντουλάπες με τις λευκές συσκευές.

Προφανώς οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας που τον ανέδειξαν αρχηγό γνωρίζουν το παρελθόν του, αλλά επίσης προφανώς επέλεξαν το κατ' αυτούς μείζον.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που από την πρώτη στιγμή θεωρούσε τον εαυτό του σίγουρο και άνετο νικητή, έχασε γιατί προφανώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων έκρινε ότι δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών και τον Αλέξη Τσίπρα.

Και κάτι τελευταίο. Από χθες το βράδυ πολλοί αναρωτιούνται τι θα κάνουν οι καραμανλικοί μέσα στη ΝΔ. Αν θα κάτσουν ήσυχοι. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή αν οι καραμανλικοί προσπαθήσουν να υπονομεύσουν το νέο τους αρχηγό τότε απλώς θα κάνουν αυτό που λέμε «κακό του κεφαλιού τους».

Ακόμη και αν συνέβαινε το απίθανο και έπειθαν κάποιοι τον Κώστα Καραμανλή να κάνει νέο κόμμα, το μόνο που θα κέρδιζαν είναι μια μεγαλοπρεπής εκλογική ήττα.

Αν φυσικά, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδειχθεί μια ακόμη φρούδα ελπίδα για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας τότε τα δεδομένα θα γίνουν και πάλι διαφορετικά. Και πάλι όμως ο συγκεκριμένος Κώστας Καραμανλής του Αλέκου, δεν θα έχει καμία τύχη.

Και ένα υστερόγραφο: Αυτό που οφείλει να κάνει ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι να μην επιτρέψει σε όλα αυτά τα... σκύβαλα, τους τελειωμένους που μαζεύτηκαν χθες το βράδυ στο γραφείο του στη Χαλκοκονδύλη να μιλούν εκ μέρους του και να παριστάνουν ότι τον εκπροσωπούν. Είναι πράγματι το χειρότερο που θα μπορούσε να του συμβεί.

The post Η νίκη του Μητσοτάκη και η πανωλεθρία του Καραμανλή και της Ντόρας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα