Η συγκλονιστική καταδίωξη των δραπετών των Τρικάλων, από την αρχή μέχρι σήμερα

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Μαρτίου, όταν οι κακοποιοί που επέβαιναν σε δυο αυτοκίνητα επιτέθηκαν στους εξωτερικούς φύλακες των φυλακών Τρικάλων με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες. Μέσα στις φυλακές πραγματοποιείτο επιχείρηση απόδρασης δώδεκα κρατουμένων, από τους οποίους ο ένας κατόρθωσε να συλληφθεί και οι υπόλοιποι κατέφεραν να δραπετεύσουν είτε με αυτοκίνητα είτε με τα πόδια.

Μία ημέρα αργότερα, δύο από τους δραπέτες συνελήφθησαν στην περιοχή Κρηνίτσα Τρικάλων, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις φυλακές. Την επομένη ένας ακόμη δραπέτης εντοπίστηκε από την

αστυνομία σε αγροτική περιοχή στα σύνορα Λάρισας και Τρικάλων. Και αυτός κατόρθωσε να συλληφθεί.

Ωστόσο, ο σκληρός πυρήνας των κακοποιών, παρέμενε ακόμα πολύ καλά κρυμμένος.

Ώσπου στις 30 Μαρτίου, οκτώ ημέρες δηλαδή μετά την απόδραση, οι εναπομείναντες δραπέτες, στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, εισέβαλαν σε ένα εστιατόριο και κλέβουν ένα αυτοκίνητο.

Οι αστυνομικοί τους εντόπισαν στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και ξεκίνησε καταδίωξη. Οι δραπέτες δε δίστασαν να πυροβολήσουν, με αποτέλεσμα μια από τις σφαίρες τους να σκοτώσει την 25χρονη Κατερίνα. Αυτό συνέβη στα Ίσθμια, την ώρα που η άτυχη νεαρή γυναίκα επέστρεφε με το αυτοκίνητό της από τη δουλειά.

Αμέσως δυνάμεις των ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας έστησαν μπλόκα για τον εντοπισμό τους. Παρόλα αυτά οι δράστες κατάφεραν να κλέψουν ένα λευκό βαν και να διαφύγουν από την περιοχή.

Και η καταδίωξη συνεχίστηκε…

Στις 18 Απριλίου περιπολία των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ κατόρθωσε να εντοπίσει ένα όχημα που εξ αρχής φάνηκε ύποπτο. Φυσικά κι επρόκειτο και πάλι για τους δραπέτες, οι οποίοι για μια ακόμη φόρα πυροβολούσαν, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος. Κατάφεραν δε να ξεφύγουν και το αμάξι εντοπίστηκε μετά από μέρες στο Κρυονέρι.

Τα πράγματα φάνηκε πως θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για την αστυνομία, όταν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ένας από τους δραπέτες, ο Ερμάλ Λίτα, μαζί με έναν ακόμη δραπέτη, πραγματοποίησαν ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι. Ένας από τους εργαζόμενους χτύπησε το συναγερμό και αμέσως στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Ο κακοποιός έριξε προς τους αστυνομικούς τρεις χειροβομβίδες, οι οποίες δεν εξερράγησαν. Λίγα μέτρα παρακάτω, συνελήφθη.

Ο Κάλα Κλεμέντ, δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ήταν ένας από τους δράστες που στις 16 Μαΐου πραγματοποίησαν ληστεία-μαμούθ σε υποκατάστημα τράπεζας στη Λάρισα με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες πραγματοποίησαν τη ληστεία χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και μέσω του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης ταυτοποιήθηκε ο ένας και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για δραπέτη των φυλακών Τρικάλων. Μαζί του ήταν και ένας άλλος δραπέτης, με τις αρχές να θεωρούν πως και οι δύο έχουν διαφύγει στην Αλβανία.

Στις 17 Ιούνιου η αστυνομία στο Δίστομο δέχτηκε καταγγελία για την παρουσία τεσσάρων πεζών οπλισμένων. Στο σημείο έφτασε ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας, με τους επιβαίνοντες να ακινητοποιούνται από τους δραπέτες. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα ακόμη περιπολικό έφτασε στην περιοχή. Οι δραπέτες άρχισαν να πυροβολούν και από τις σφαίρες έπεσε νεκρός ένας αστυνομικός.

Μετά τη δολοφονία του αστυνομικού στο Δίστομο, η αστυνομία αποφάσισε να πραγματοποιήσει επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο για τον εντοπισμό των επικίνδυνων κακοποιών. Στρατός, λιμενικό και αστυνομία άρχισαν το κυνήγι των δραπετών. Τελικά, ένα τηλεφώνημα που εντόπισε κοριός της ΕΥΠ στην περιοχή της Κόνισκας πρόδωσε τους δραπέτες και σε ενέδρα των ΕΚΑΜ έπεσε νεκρός ο Λίκα Σινάνι και ο θείος του.

Πουθενά όμως ο αρχηγός Μαριάν Κόλα και το πρωτοπαλίκαρό του Ιλίρ Κούπα…

Τρεις ημέρες αργότερα, οι δύο κακοποιοί έκλεψαν ένα αυτοκίνητο από το χωριό Παραβόλα Αγρινίου. Αυτό που επιθυμούσαν πλέον ήταν να φύγουν στην Αλβανία. Όμως εντοπίσθηκαν σε ένα μπλόκο στην Άρτα, όπου, για μια ακόμη φορά, άρχισαν να πυροβολούν κατά των αστυνομικών. Τελικά κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τη Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην Παραμυθιά.

Εκεί κρύφτηκαν για δύο εβδομάδες.

Τελικά, σήμερα αποφάσισαν να συνεχίσουν την πορεία τους για την Αλβανία, όμως εντοπιστήκαν από αστυνομικούς με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο Μαριάν Κόλα. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Ιλίρ Κούπα που βρίσκεται στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα