Καμία σύνταξη πριν τα 62 – Tέλος οι εξαιρέσεις και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Περίπου 350.000 ασφαλισμένοι θίγονται από την παρέμβαση της κυβέρνησης για αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης μέσω της κατάργησης εξαιρέσεων και ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Πριν από 62ο έτος αναμένεται να διακοπεί η συνταξιοδότηση για περίπου 350.000 εργαζομένους που έχουν ασφαλιστεί (μέχρι 31/12/1992) στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.α), προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 2,1 δισ. ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση για το 2014.

Πρόκειται για τους ασφαλισμένους ειδικών

ταμείων πριν από το 1983, αυτοαπασχολούμενους και δημοσίους υπαλλήλους που καλύπτονται από ειδικές διατάξεις, όπως η συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας και οι μητέρες ανηλίκων. Η παρέμβαση ενδέχεται να επηρεάσει ασφαλισμένους ακόμη και με θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρξουν άμεσα δημοσιονομικά οφέλη.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανακοίνωσε αν το όριο στις πρόωρες θα μπει μέσω της επιβολής μεγαλύτερης επιβάρυνσης (μείωση της σύνταξης για κάθε έτος το οποίο υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των νέων γενικών ορίων των 62 και 67 ετών που θεσπίστηκαν) ή με την επέκταση των ορίων αυτών και στους παλαιούς ασφαλισμένους.

Ανοίγει για ακόμα μια φορά το ασφαλιστικό μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη Βουλή. Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως και κατά συνέπεια από 1/1/2014, ο μαθηματικός τύπος που έχει εισαχθεί θα ισχύσει για τον υπολογισμό των εφάπαξ και από 1/6/2014 για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Μάλιστα ο κ. Βρούτσης προανήγγειλε περικοπές σε εφάπαξ που θα ανέλθουν έως και 80%, καθώς υπολείπονται από τις καταβαλλόμενες εισφορές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα