Κατατίθεται ο προϋπολογισμός με πλεόνασμα 700 εκατ. αλλά χωρίς έγκριση από την Τρόικα

Σήμερα κατατίθεται στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ο προϋπολογισμός του 2014, ο οποίος δεν θα φέρει την έγκριση της Τρόικας αφού μετά τον χθεσινό μαραθώνιο διαβουλεύσεων οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία, ενώ για πρώτη φορά θα αναγράφεται πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ.

Η

Τρόικα αποδέχεται την κατάθεση του προϋπολογισμού από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς να υπάρχει συμφωνία, ενώ πηγές αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση καθυστέρησης από καμία πλευρά, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου ή θα πάμε για τις αρχές του 2014.

Το θέμα απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014 είναι τα δύο κυρίαρχα θέματα για τα οποία καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει πρόθυμη να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση επιμένει στην αρνητική της στάση για λήψη νέων μέτρων οριζόντιου χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και η πρόσφατη προγραμματική συμφωνία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκείνων που πραγματικά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά μετέφερε στους εκπροσώπους των δανειστών το κλίμα που υπάρχει στα δύο κόμματα, τονίζοντας παράλληλα πόσο ευαίσθητο είναι το θέμα για την ελληνική κοινωνία. «Στόχος μας είναι να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος του έτους», ανέφερε η ίδια πηγή, ενώ με βάση άλλο κυβερνητικό στέλεχος «η συζήτηση ήταν καλή, υπάρχει καλή θέληση, είμαστε σε διαδικασία σύγκλισης». Το θέμα των πλειστηριασμών απασχόλησε και την απογευματινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων.

Σε ότι αφορά τις αμυντικές βιομηχανίες πηγές αναφέρουν ότι καθίσταται σαφές ότι έχει φύγει από το τραπέζι το αίτημα της Τρόικας για λουκέτο. «Αυτοί θέλουν λύση τύπου ΕΛΒΟ, εμείς θέλουμε να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της επιχείρησης» δηλώνει κυβερνητικός αξιωματούχος.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική πλευρά θα συνεχιστούν με email και τηλεδιασκέψεις μέχρι να επιστρέψουν και πάλι οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει για το έκτατκτο Eurogroup ο κ. Στουρνάρας με το κλιμάκιο της Τρόικας.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα