Κεφτεδάκια με δαμάσκηνο και καρύδι

Ένα λαχταριστό gourmet πιάτο για όλη την παρέα. Δοκιμάστε το σαν κυρίως, ή και σαν συνοδευτικό. Προετοιμάζεται πανεύκολα, ενώ τα υλικά του είναι φτηνά και καθημερινά.

Τι θα χρειαστείτε:

Για τα κεφτεδάκια:

• 1 ½ κιλό μοσχαρίσιο κιμά

• 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

• 1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

• 1 φλιτζ. ψιλοκομμένο δυόσμο

• 1 φλιτζ. ψιλοκοπανισμένα καρύδια

• ½ φλιτζ. Κόκκινο κρασί

Αλάτι και πιπέρι

Για τη σάλτσα:

• ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι μέτριο, κομμένο

• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

• 3 φλιτζ. ψιλοκομμένες ντομάτες (κονσέρβας)

• 1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί

• 2 φλιτζ. νερό ή ζωμό κότας

• 2 φύλλα δάφνης

• 5 – 6 κλωναράκια από φρέσκο θυμάρι

• Πιπέρι, αλάτι

• 16 ολόκληρα αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

Για το τηγάνισμα:

1 φλιτζ. αλεύρι

Λάδι

Για το γαρνίρισμα:

Λίγο τριμμένο καρύδι

Λίγο κομμένο μαϊντανό

Πώς θα το ετοιμάσετε:

Ζυμώνετε τον κιμά μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τα καρύδια, το ½ φλιτζ. κρασί, αλάτι και πιπέρι. Σχηματίζετε τους κεφτέδες, ώστε να έχουν διάμετρο 3 – 4 εκ. Τους τοποθετείτε σε πιατέλες στο ψυγείο για 1 ώρα. Αλευρώνετε τους κεφτέδες, τινάζοντας τους για να φύγει το πολύ αλεύρι.

Για το τηγάνισμα:

Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και τηγανίζετε τους κεφτέδες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τους βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα:

Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνοντας μια πρέζα αλάτι καθώς μαγειρεύονται. Όταν μαλακώσουν, προσθέτετε το σκόρδο και ανακατεύετε 1 – 2 λεπτά με μια κουτάλα. Προσθέτετε τη ντομάτα, το κρασί και 2 φλιτζ. νερό ή ζωμό, τη δάφνη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Δυναμώνετε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση, τη χαμηλώνετε και σιγομαγειρεύετε τη σάλτσα, μισοσκεπασμένη, για 30 – 40 λεπτά, μέχρι να δέσει λίγο. Προσθέτετε τους κεφτέδες στη σάλτσα και τα βράζετε όλα μαζί, σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσετε τους κεφτέδες από τη φωτιά, προσθέτετε τα δαμάσκηνα, τα οποία έχετε ψιλοκόψει. Σερβίρετε σε βαθιά πιατέλα, πασπαλισμένα -εάν θέλετε- με λίγο τριμμένο καρύδι και μαϊντανό.

Keywords
Τυχαία Θέματα