Κι όμως οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν την πρώτη πίτσα! – Facts για το αγαπημένο μας έδεσμα

Είναι μια και στρογγυλή (και δεν τη λένε μπάλα)...

Η αγαπημένη μας παρέα για τα ποδοσφαιρικά ματς, έχει το δικό της στόρι. Αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα facts που έχετε διαβάσει ποτέ για την πίτσα!

Από τον Κώστα Χρήστου

Όσο περίεργο και αν φανεί, οι πρώτοι που επιχείρησαν να φτιάξουν πίτσα εν αγνοία τους, ήταν οι αρχαίοι Έλληνες που κάλυπταν το ψωμί τους με λιωμένο σκόρδο, ελαιόλαδο, λιωμένο τυρί και ζαρζαβατικά. Αυτή είναι ίσως η πρώτη ιστορική πίτσα

που γνώρισε ο κόσμος. Έπρεπε να φτάσουμε στο 16ο αιώνα για να γίνει η πρώτη παραλλαγή της με γαλέτα και γύρω στο 1830, η πίτσα έφυγε από τον «δρόμο» για να ξεκινήσει να ψήνεται στους μεγάλους φούρνους των αρτοποιών. Η δημοτικότητα της ανέβηκε γρήγορα και από φαγητό τον φτωχών, έγινε ένα εκλεκτό έδεσμα για μικρούς και μεγάλους Ναπολιτάνους. Ο τρόπος σερβιρίσματος στη Νάπολη, παραμένει σήμερα το ίδιο παραδοσιακός με τότε. Η πίτσα δεν θα είναι σε κουτί όπως στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, αλλά θα είναι τυλιγμένη σε χαρτί, με τον ίδιο τρόπο που απολαμβάνουμε εμείς το σουβλάκι! Πάντως κατά πολλούς ιστορικούς, η πρώτη πιτσαρία στον κόσμο είναι η Ιταλική Antica Pizzeria Port’ Alba, που εξυπηρετούσε τον κόσμο από το 1738 και έγινε η πρώτη επίσημη πιτσαρία της χώρας. Οι παραδοσιακές Ναπολιτάνικες πιτσαρίες έχουν πάρει τόσο σοβαρά τον εθιμοτυπικό ρόλο τους, που σερβίρουν μόνο τις δύο πρώτες γεύσεις που ξετρέλαναν τον τότε κόσμο: Τη Μαρινάρα και τη Μαργαρίτα.

Εκτός από τους Ιταλούς που δημιούργησαν το υπέροχο πιάτο, εύσημα πρέπει να δώσουμε και στους Ιταλούς αποίκους της Αμερικής. Ο Gennaro Lombardi μπορεί να ήταν ο πρώτος που άνοιξε πιτσαρία στο Μανχάταν, αλλά ολόκληρη η «σχολή της Αμερικής», ήταν αυτή που έβαλε το έξτρα τυρί και το πεπερόνι στη πίτσα, δημιουργώντας μια από τις πιο παραδοσιακές και λαχταριστές γεύσεις στον κόσμο!

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη πίτσα

Η μεγαλύτερη πίτσα δημιουργήθηκε το 1990 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής και είχε διαστάσεις όσο μια πισίνα Ολυμπιακών Αγώνων(37,4 μέτρα)! Για την δημιουργία της, χρησιμοποιήθηκαν 500 κιλά αλεύρι, 800 κιλά τυρί και 900 κιλά τοματοπολτός.To 1889 ο σεφ Raffaele Esposito υποδέχθηκε την Βασίλισσα Μαργαρίτα του Savoy, φτιάχνοντας της μία πίτσα με ντομάτα, βασιλικό και τυρί ώστε να αντιπροσωπεύει τα χρώματα της σημαίας της Ιταλίας. Σήμερα η «μαργαρίτα», παραμένει η πιο απλή δημοφιλής πίτσα του κόσμου!Ο πιο γρήγορος «καταναλωτής», ακούει στο όνομα Josh Anderson. Έφαγε 30cm πίτσα σε 1 λεπτό!Ο πιο γρήγορος δημιουργός της, θεωρείται ο Dennis Tran. Ο Dennis καταφέρνει να πλάσει και να φτιάξει 3 οικογενειακές πίτσες σε 46.4 δευτερόλεπτα!Στις ΗΠΑ υπάρχουν 60 χιλιάδες πιτσαρίες, όπου παράγουν 3 δις πίτσες το χρόνο.Βάση έρευνας του 2008, το ποσοστό των Αμερικάνων που καταναλώνει πίτσα, αγγίζει το 94%.Στην Αμερική ο Οκτώβριος είναι ο Εθνικός Μήνας της Πίτσας. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1987.Οι γυναίκες παραγγέλνουν δύο φορές παραπάνω πίτσα απ’ ότι οι άντρες.Οι πιτσαρίες αποτελούν το 27% των εστιατορίων της αγοράςΤο 36% των παραγγελιών στην Αμερική, έχουν ως βασικό συστατικό το πεπερόνι.Οι σεφ έχουν δοκιμάσει σχεδόν οποιαδήποτε γαρνιτουρά για πίτσα. Από φυστικοβούτυρο και παγωτό, μέχρι μπέικον με αυγά και πουρέ!Η BBQ πίτσα θεωρείται σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Στατιστικής των ΗΠΑ, μια από τις πιο πετυχημένες γεύσεις από το 1994Η μοτσαρέλα αποτελεί το κύριο τυρί για την πίτσα μαζί με το προβολόνε, τη ρικότα, το ρομάνο και την παρμεζάνα. Τα έσοδα των εταιριών από την πώληση τους στις πιτσαρίες, φτάνουν τα 2 δις ετησίως.Η πιο ακριβή πίτσα στον κόσμο, πωλήθηκε στο eBay για 3.700 δολάρια. Περιείχε αστακό μαριναρισμένο με κονιάκ, χαβιάρι με σαμπάνια, καπνιστό Σκωτσέζικο σολωμό, μενταγιόν ελαφιού και προσιούτο.Οι Ιάπωνες έχουν ως κύριο συστατικό στη πίτσα τους το καλαμάρι, τη μαγιονέζα, την πατάτα και το μπέικον. Πότε θα μάθει να τρώει αυτός ο λαός;Η αγαπημένη πίτσα των κατοίκων της Κόστα Ρίκα περιέχει καρύδα.Οι Βραζιλιάνοι συνηθίζουν να καλύπτουν την πίτσα τους με αρακά, ενώ οι Ινδοί προτιμούν να προσθέτουν κιμά από αρνίσιο κρέας, τζίντζερ, τουρσί και tofu.350 κομμάτια πίτσα καταναλώνονται ανά δευτερόλεπτο στην ΑμερικήΣτην Αιόβα της Αμερικής υπάρχουν 413 καταστήματα για 10.000 κατοίκους. Αντιστοίχως για τον ίδιο αριθμό κατοίκων στο Μισισιπή, υπάρχουν 213 καταστήματα.Μια μεγάλη πεπερόνι πίτσα, έχει 2.300 θερμίδες. Τις ίδιες θερμίδες, θα καταναλώσει κανείς αν προτιμήσει 4 Big Mac των McDonald’s.
Keywords
Τυχαία Θέματα