Κομήτης θα γίνει ορατός με γυμνό μάτι τον Νοέμβριο του 2013 [βίντεο]

19:11 5/9/2013 - Πηγή: KoolNews

Ο κομήτης ISON υπόσχεται φαντασμαγορικό θέαμα όταν πλησιάσει τον ήλιο τον Νοέμβριο.

Ο Κάρι Λίσε του Πανεπιστημίου Τζον Χοπκινς στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ενθουσιασμένος: «Ο κομήτης ISON επισκέπτεται τον Κόκκινο Πλανήτη. Την 1η Οκτωβρίου ο κομήτης θα περάσει σε απόσταση 0,07 Αστρονομικών Μονάδων από τον Άρη, περίπου έξι φορές πιο κοντά από ό,τι θα πλησιάσει τη Γη».

Ο κομήτης θα πλησιάσει τον Άρη σε απόσταση 10,4 εκ. χιλιομέτρων. Εικάζεται ότι θα είναι αρκετά φωτεινός έτσι ώστε να φωτογραφηθεί από το ρομπότ Curiosity στην επιφάνεια του Άρη. Σύμφωνα με τον Δρ Λίσε οι καλύτερες εικόνες θα μεταδοθούν πιθανότατα από τον Αναγνωστικό δορυφόρο του Άρη (MRO). Όπως αναφέρει το space.com, το τηλεσκόπιο του δορυφόρου είναι σχεδιασμένο να παρακολουθεί την επιφάνεια του Άρη και η κάμερά του δεν προσφέρει αρκετά μεγάλους χρόνους έκθεσης. Πιθανότατα όμως θα μπορεί να δει την κόμη του ISON αν στραφεί προς το Διάστημα.

Συνολικά 16 διαστημικά σκάφη της NASA και δεκάδες επίγεια τηλεσκόπια παρακολουθούν τον κομήτη καθώς πλησιάζει την Γη και τον Ήλιο. Μάλιστα η NASA έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία για να ενθαρρύνει την συμμετοχή ερασιτεχνών αστρονόμων.

Οι καλύτερες παρατηρήσεις αναμένονται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που ίσως διακρίνει καθαρά τον πυρήνα του κομήτη, μια μάζα από αρχέγονους πάγους και σκόνη.

Ο ISON έχει γίνει ήδη γνωστός ως «κομήτης του αιώνα» και θα αρχίσει να γίνεται ορατός με γυμνό μάτι τον Οκτώβριο του 2013. Θα φαίνεται να κινείται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Λέοντα.

Όταν ο κομήτης πλησιάσει τον Ήλιο, οι πάγοι της επιφάνειας του θα αρχίσουν να εξαερώνονται από την ακτινοβολία και πιθανώς θα σχηματίσουν μια ουρά που εκτείνεται για χιλιάδες ή και εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα.

Δείτε το βίντεο:

Στις 28 Νοεμβρίου 2013 ο κομήτης θα φθάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην ελάχιστη απόστασή του από τον Ήλιο. Υπό την επίδραση της ακραίας βαρύτητας του Ήλιου, ο ISON θα πραγματοποιήσει μια κλειστή στροφή πίσω από το άστρο για να εμφανιστεί και πάλι στην άλλη πλευρά του.

Κανείς δεν γνωρίζει αν ο κομήτης θα επιζήσει αλώβητος ή αν θα σπάσει σε κομμάτια. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το πόσο μακριά και φωτεινή θα είναι η ουρά του. Πάντως οι επιστήμονες ελπίζουν να καταγράψουν ένα από τα πιο θεαματικά περάσματα των τελευταίων δεκαετιών.

Δεδομένου ότι οι κομήτες θεωρούνται κατάλοιπα από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τον ISON αναζητώντας στοιχεία για τη σύστασή του. Οι περισσότεροι κομήτες πιστεύεται ότι προέρχονται από το λεγόμενο Νέφος του Όορτ, ένα υποθετικό «σύννεφο» παγωμένων, αρχαίων σωμάτων που περιφέρονται αργά σε απόσταση περίπου ενός έτους φωτός από τον Ήλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα