Μαχάτμα Γκάντι: τί είδους σχέση είχε με τον Κάλεμπαχ;

Η κυβέρνηση της Ινδίας πλήρωσε 700.000 δολάρια προκειμένου να αγοράσει την φημολογούμενη ως ερωτική αλληλογραφία του θρυλικού ηγέτη με τον Γερμανο-εβραίο φίλο του, πριν βγει σε δημοπρασία!

Έναν χρόνο μετά την αμφιλεγόμενη βιογραφία του Μαχάτμα Γκάντι όπου γινόταν αναφορά στην bisexual ερωτική του ταυτότητα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Ινδίας αγόρασε όσο όσο από τον διάσημο οίκο δημοπρασιών μια συλλογή από γράμματα που φέρεται να αντάλλαξε το παγκόσμιο σύμβολο της κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα με τον εραστή του.

Τον τελευταίο χρόνο

συζητήθηκε έντονα το βιβλίο αυτό του Τζόζεφ Λέβιλεντ (Μεγάλη ψυχή: Ο Μαχάτμα Γκάντι και η μάχη του με την Ινδία) ο οποίος ισχυριζόταν ότι ο Γκάντι άφησε την γυναίκα του για να ζήσει με έναν Γερμανο-Εβραίο και τα γράμματα λέγεται πως θα επιβεβαίωναν το σενάριο αυτό.

Πρόκειται για αλληλογραφία ιστορικής σημασίας αφού περιλαμβάνει αναφορές για τα χρόνια (1905-1945) που ο Γκάντι πέρασε στην Νότια Αφρική, την επιστροφή του στην Ινδία και την περιπετειώδη σχέση με την οικογένειά του.

Η αλήθεια είναι ότι 13 από αυτά τα γράμματα είχαν περάσει στην κατοχή των κληρονόμων του Χέρμαν Κάλενμπαχ, ενός Εβραίου αρχιτέκτονα γεννημένου στην Γερμανία που γνώρισε τον Γκάντι στη Βόρεια Αφρική το 1904 και εντυπωσιάστηκε από τις ιδέες του.

Έζησαν μαζί στο σπίτι του Κάλεμπαχ για δύο χρόνια ενώ χώρισαν το 1914 όταν ο Γκάντι επέστρεψε στην Ινδία. Ο Γερμανός δεν θα μπορούσε να τον ακολουθήσει λόγο του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και έτσι διατήρησαν τις επαφές τους με τα γράμματα.

«Το πορτρέτο σου (και μόνο αυτό) στέκεται στο πεζούλι του υπνοδωματίου μου. Είναι ακριβώς απέναντι από το κρεβάτι μου», φέρεται να έγραφε ο Γκάντι στον Γερμανό.

Η δημοπρασία πάντως σταμάτησε την τελευταία στιγμή.

Η αλληλογραφία περιλάμβανε και πολλές αναφορές του επαναστάτη ακτιβιστή στην σύζυγό του Καστουρμπάι η οποία ήταν άρρωστη.

«Δεν θέλω να είμαι πια θυμωμένος μαζί της και για αυτό είναι γλυκιά… Υποφέρει πάλι σήμερα. Μου δίνει την εντύπωση ότι σταδιακά βυθίζεται», σημειώνει σε ένα του γράμμα ενώ σε ένα άλλο μιλάει για τη ζωή του στην Αφρική λίγο πριν επιστρέψει στην πατρίδα του: «Έχω κάνει όλο μου το γράψιμο οκλαδόν στο έδαφος και τρώω τα πάντα με τα δάχτυλά μου. Δεν θέλω να δείχνω περίεργος στην Ινδία».

«Αυτά (τα έγγραφα) είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ινδία ώστε να μπορέσει να ερευνήσει τις απόψεις του Γκάντι για πολλά θέματα και γι’ αυτό αποφασίσαμε να τα αγοράσουμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού της Ινδίας που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα