Μάχη της Καλλίπολης 98 χρόνια μετά: Μεγαλειώδης η εθνική επέτειος για τους Αυστραλούς

Μία πολύ σημαντική εθνική επέτειο γιόρτασε σήμερα η Αυστραλία με τη Νέα Ζηλανδία, καθώς συμπληρώνονται 98 χρόνια από την «Ημέρα ΑNZAC». Τα αρχικά σημαίνουν «AustralianandNewZealand ArmyCorps» και η επέτειος είναι αφιερωμένη στην στρατιωτική επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Καλλίπολη της Τουρκίας το 1915.

Η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελούσε μέρος του σχεδίου του Ουίνστον Τσόρτσιλ για να βοηθήσει να διαπεράσουν οι συμμαχικές δυνάμεις των Ρώσων από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η περιοχή της Οθωμανικής

Αυτοκρατορίας αποτελούσε στρατηγικό και καίριο σημείο για την έκβαση του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μάχη χάθηκε εν τέλει για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με την απώλεια 8.000 στρατιωτών, ωστόσο αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες γιατί απέκτησαν σημαντική εθνική υπόσταση και πάνω απ’όλα, υπερηφάνια. Η μάχη διήρκησε 8 μήνες.

Σχεδόν μετά από έναν αιώνα, η ημέρα τιμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση από όλες τις πολιτικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Οι φωτογραφίες που έρχονται από εκείνη την περίοδο είναι συγκλονιστικές, καθώς μας μεταφέρουν σε μία διαφορετική εποχή, όπου ο πόλεμος ήταν κάτι δεδομένο.

Οι «Ανζάκοι» στρατιωτικοί που πολέμησαν με ζήλο και αυταπάρνηση

1920: Η ημέρα ήδη είχε οριστεί σαν εθνική γιορτή

Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί βγήκαν να τιμήσουν την Ημέρα Εθνικής Μνήμης σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα