Μαλάλα: Η κοπέλα-ήρωας για την Δύση είναι Αμερικανίδα πράκτορας για τους Πακιστανούς

Η Σουάτ είναι περιοχή της απέραντης οροσειράς Χίντου Κους, στα βόρεια σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν και πάλαι ποτέ – ακούγεται παράδοξο αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό - τουριστικός παράδεισος. Στον δυσπρόσιτο αυτόν τόπο ζει κατά το πλείστον η μουσουλμανική σουνιτική εθνότητα των Παστούν, απ’ όπου προέρχονται οι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν, που δρουν στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.

Γράφει ο Γιώργος Βλαβιανός

Οι ιστορίες αίματος και πόνου που διαδραματίσθηκαν στους κακοτράχαλους δρόμους των μικρών φτωχικών και δύσβατων χωριών της περιοχής έχουν δώσει κατά καιρούς

τροφή για δαπανηρά ντοκυμαντέρ στα μεγάλα δυτικά τηλεοπτικά δίκτυα, για ευπώλητα βιβλία και για ταινίες πανάκριβες στο Χόλυγουντ.

Μία ιστορία όμως, αυτή της μικρής Μαλάλα, συντάραξε τα δυτικά media τόσο ώστε να καταναλώσουν τόνους μελάνης και βίντεο, από τη στιγμή που στάθηκε τυχερή και γλύτωσε τη δολοφονία από σκληροπυρηνικούς Ταλιμπάν στις 9 Οκτωβρίου 2012. Η 15χρονη τότε Πακιστανή Παστούν είχε «εγκληματίσει» στα μάτια των Ισλαμιστών συμπολιτών της, διότι υποστήριζε με θέρμη το δικαίωμα της να πηγαίνει σχολείο. Στην κατά Ταλιμπάν ερμηνεία του Κορανίου κοπέλα μαθήτρια ισοδυναμεί με έγκλημα καθοσιώσεως.

Από την ημέρα εκείνη και μετά λοιπόν, η ζωή της Μαλάλα μεταλλάχθηκε, η νεαρή Πακιστανή ηρωποιήθηκε στα μάτια της Δύσης, έγινε είδωλο, είδε τη φωτογραφία της πρωτοσέλιδη στις εγκυρότερες εφημερίδες και τα καλύτερα περιοδικά, ενώ τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα έριζαν για το ποιο θα την φιλοξενούσε σε ώρα υψηλής τηλεθέασης. Η νεαρή Πακιστανή μάλιστα κέρδισε το βραβείο Ζαχάρωφ και λίγο έλειψε να πάρει και το Νομπέλ Ειρήνης.

Η δημοτικότητα της Μαλάλα όμως - σε μία χώρα όπου η κάθε ευφάνταστη θεωρία συνομωσίας αν μάλιστα περιέχει και λίγο από CIA ή Μοσάντ χρόνια τώρα βρίσκει εύφορο έδαφος - έδωσε τροφή σε εκπληκτικές ιστορίες που χωρίς αιδώ δημοσίευαν και προωθούσαν συμπατριώτες της. Και μόνο το γεγονός ότι η Μαλάλα έγινε ουσιαστικά εικόνισμα στη Δύση και καταχειροκροτήθηκε από ονόματα της show business τύπου Μαντόνα και Αντζελίνα Τζολί ερέθιζε τους σαλαφιστές Παστούν και τους εθνικιστές Πακιστανούς που έβλεπαν πίσω από τη νεαρή μαθήτρια δάκτυλο ξένων δυνάμεων και της CIA.

Ερωτήματα τύπου γιατί τέτοιο πάθος για τη Μαλάλα από τους Αμερικανούς και τους Άγγλους, γιατί η ίδια δεν λέει τίποτα για τα μικρά παιδιά που χάνουν τη ζωή τους από τις αμερικανικές βόμβες που φυσικά έμεναν επιτηδείως αναπάντητα δεν άργησαν να βρουν την πρέπουσα απάντηση: Η Μαλάλα είναι Αμερικανίδα πράκτορας πλήρως χειραγωγήσιμη από τα αφεντικά της.

Μάλιστα κάποιος αρθρογράφος δεν προβληματίσθηκε πολύ να γράψει ότι η απόπειρα δολοφονίας της υπαγορεύθηκε από την Ουάσιγκτον ώστε να κινητοποιηθεί τελικά ο πακιστανικός στρατός κατά των Ταλιμπάν.

Εύκολα αντιλαμβάνεται ο κάθε νοήμων ότι οι λαοί απανταχού της γης τρέφονται με τις θεωρίες συνωμοσίας. Πιο εύφορο έδαφος όμως βρίσκουν εκεί που οι λαοί παραμένουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, αναλφάβητοι, ανενημέρωτοι κι ακοινώνητοι, εύκολα έτσι χειραγωγήσιμοι από φανατικούς, ασχέτως πολιτικής ιδεολογίας ή θρησκείας.

Φωτογραφία: SplashNews

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα