Μαρία Καρχιλάκη: Ένιωθα πιο πολύ “Μαρία” στις αποστολές παρά στο δελτίο

Δημοσιογράφος, σύζυγος, μητέρα, γυναίκα. Οι πολλαπλοί της ρόλοι δεν φαίνεται να αποτελούν δικαιολογία για εκείνη.

Πόσοι δημοσιογράφοι θα επέλεγαν χωρίς δεύτερη σκέψη να βρεθούν στις πιο καυτές ζώνες της υφηλίου, αντί να απολαμβάνουν το πρεστίζ που τους δίνει η παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων; Πότε ντυμένη και βαμμένη για τις τηλεοπτικές ανάγκες του δελτίου, πότε με μπούρκα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, η Μαρία Καρχιλάκη είναι από εκείνο το σπάνιο είδος γυναίκας που μπορεί με ευκολία να απαρνηθεί και τις πιο απλές πολυτέλειες, για να κάνει αυτό που της λέει η

καρδιά της.

Από τον Γιώργο Πράτανο

Επί 20 χρόνια, το ραντεβού με τους τηλεθεατές ήταν καθημερινό, μέσα από το MEGA. Ένα χρόνο πριν, η συνεργασία με το κανάλι της Μεσογείων έληξε αναπάντεχα και η Μαρία Καρχιλάκη απαντά στο Jenny.gr για τη νέα της ζωή.

Πριν από ένα χρόνο, περίπου, έκλεισε ένας πολύ μεγάλος κύκλος για εσάς, αποχωρώντας από το MEGA, έπειτα από 19 χρόνια. Ήσασταν έτοιμη τελικά για να κλείσετε αυτό το σημαντικό κεφάλαιο ή όλα έγιναν “βίαια’;

Όχι, δεν έγιναν βίαια. Έγιναν, όμως, πολύ γρήγορα. Αυτό, ξέρετε, δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Διότι, σου αφαιρεί βάρος από τις βασανιστικές σκέψεις που προηγούνται μιας σημαντικής απόφασης. Πήρα την απόφασή μου, λοιπόν, μέσα στο στενό χρονικό πλαίσιο που είχε θέσει η εταιρεία για την αποδοχή ή όχι των νέων συμβάσεων κι από εκείνη τη στιγμή και μετά ήμουν πανέτοιμη. Έτσι είναι ο χαρακτήρας μου. Δεν έχω πισωγυρίσματα, ούτε ιδιαίτερες ανασφάλειες.

Τι ακριβώς κάνατε όταν υπογράψατε τη λύση της συνεργασίας σας; Τι θυμάστε έντονα από εκείνες τις στιγμές;

Τη Λίζα Δουκακάρου θυμάμαι να με ξεπροβοδίζει με μια σφιχτή αγκαλιά στο ασανσέρ μετά το τελευταίο μου live για τα διεθνή στο δελτίο. Αυτή την ωραιότατη εικόνα έχω πάντα στο μυαλό μου. Εκείνη τη μέρα λογαριάζω ως τελευταία μου στο Mega. Όχι την επόμενη που υπέγραψα τη λύση της συνεργασίας. Εκείνο ήταν ένα διαδικαστικό θέμα που με άφησε αδιάφορη.

Νιώθετε πίκρα όταν μιλάτε για αυτό το θέμα; Ακόμη και τώρα, που έχει περάσει καιρός…

Καμία πίκρα. Διαφώνησα με τους όρους της νέας σύμβασης. Δεν ήταν σωστοί. Δεν τους άλλαζαν κι εγώ, όπως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί μου, δεν τους αποδεχτήκαμε. Μας αποζημίωσαν και φύγαμε. Αυτό.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σας στον αέρα του δελτίου; Και πως καταφέρατε να τη διαχειριστείτε;

Στον αέρα του δελτίου, πρόβλημα μη διαχειρίσιμο δεν έχω αντιμετωπίσει. Αυτό που μου ‘χει μείνει εφιάλτης είναι να πρέπει να βγω στο δελτίο ή σε ένα έκτακτο και να μην μπορώ λόγω συνθηκών. Για παράδειγμα, σ’ έναν πόλεμο, να μη βγάζει γραμμή το δορυφορικό τηλέφωνο λόγω των ηλεκτρονικών αντιμέτρων. ‘Η, πάλι σε πόλεμο -που αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχεις ευχέρεια κινήσεων- να μη «βλέπεις» από το μέρος που βρίσκεσαι τους δορυφόρους που συνεργάζονται με τα μηχανήματα που κάνεις τις live μεταδόσεις σου.

Τι σας έμαθαν αυτά τα 20 χρόνια πορείας; Τι σας δίδαξε η μέχρι τώρα καριέρα σας;

Πόσο ακριβής είναι ο Ηράκλειτος: τα πάντα ρει…

Πότε νιώθατε πιο… “Μαρία”, στο γραφείο και στο πλατό των ειδήσεων ή στις αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες;

Στις αποστολές -εννοείται! Από τον Ηράκλειτο θα σας πάω στον Ελύτη: αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας. Αυτό είδα κι έμαθα στις αποστολές. Έγινα, επίσης, αυτόπτης μάρτυρας ιστορίας. Όχι ολόκληρης. Δεν μπορείς να έχεις εποπτεία του ιστορικού γεγονότος την ώρα που εξελίσσεται. Αυτή, όπως και η αποτίμηση του γεγονότος, έρχονται αργότερα. Όμως, παρά την αποσπασματικότητά της, είναι προνόμιο αυτή η «φέτα» της ιστορίας που έζησες. Αν μη τι άλλο οι ιστορίες που λες είναι από πρώτο χέρι…

Πόσο δύσκολο είναι για μια μητέρα να βρίσκεται σε μια περιοχή που ανά πάσα στιγμή η ζωή της κινδυνεύει;

Διαβάστε το υπόλοιπο της συνέντευξης πατώντας εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα