Μάρκ Μίντοους- Ποιος είναι ο Ρεπουμπλικάνος ενορχηστρωτής του «λουκέτου» στις ΗΠΑ

Για πολλούς είναι ο αναρχικός των υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικάνων ενώ για άλλους ο διάττων αστέρας του κόμματος του Τσαγιού. Ανεξάρτητα από τους τίτλους που του αποδίδουν οι επικριτές και οι ένθερμοι οπαδοί του, ο γκριζομάλλης Μαρκ Μίντοους θεωρείται ο αρχιτέκτονας του οικονομικού μπλακάουτ στο αμερικανικό Δημόσιο, ο άνθρωπος που τράβηξε το χαλί στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενορχηστρώνοντας από τον περασμένο Αύγουστο την «σταυροφορία» των ομοϊδεατών του στο Κογκρέσο.

H προσπάθειά του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού το κόμμα του κατάφερε να φρενάρει το φιλόδοξο πρόγραμμα

ια την μεταρρύθμιση στην Υγεία, το επονομαζόμενο Obamacare.

Το καλοκαίρι, αντί να πάει διακοπές συγκέντρωνε υπογραφές Ρεπουμπλικάνων συντάσσοντας μια επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία έδινε μια πρώτη γεύση στον Αμερικανό πρόεδρο για το τι θα επακολουθήσει: το λουκέτο στην χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους. Ωστόσο, ο Μίντοους δεν επαναπαύτηκε. Τις τελευταίες ώρες ανασυντάσσεται και οργανώνει το κόμμα εν όψει της 17ης Οκτωβρίου, όταν οι ΗΠΑ θα υπερβούν το όριο δανεισμού τους υπό τον κίνδυνο μιας ιστορικής χρεοκοπίας για την χώρα.

Όσοι τον γνωρίζουν πιστεύουν ότι για να συναινέσει το κόμμα του στην αύξηση του ορίου δανεισμού θα ζητήσει από τους Δημοκρατικούς πολλά ανταλλάγματα. Ο Μίντοους εξελέγη γερουσιαστής πρίν από λίγους μήνες στην Βόρεια Καρολίνα εκεί όπου τα τελευταία χρόνια ζει με τον μεγάλο και θυελλώδη έρωτα της ζωής του την σύζυγό του Ντέμπι και τα δύο τους παιδιά. Είναι ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός, μα πάνω απ’ όλα εργασιομανής. Βρίσκεται στο γραφείο του έξι μέρες την εβδομάδα και την έβδομη στην Εκκλησία. Δρα από τα παρασκήνια όπως εύστοχα περιγράφει το CNN τις κινήσεις του στο Κογκρέσο. Τους τελευταίους μήνες ο αγώνας του ήταν σιωπηλός. Αν και αλλεργικός στην δημοσιότητα αποφεύγει όσο μπορεί τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες. Ωστόσο, σε μια σπάνια συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι ο στόχος των Ρεπουμπλικάνων δεν ήταν να κατεβάσει ρολά το αμερικανικό Δημόσιο. «Απλώς θέλαμε να σταματήσουμε το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της Υγείας. Οι ηγεσίες έχουν διαφορετική ευθύνη», επισημαίνει ο Μίντοους.

Η θεαματική αναρρίχησή του στην πολιτική θα πρέπει να αναζητηθεί στο έρεισμα που διαθέτει στους κόλπους του υπερσυντηρητικού κόμματος του Τσαγιού – ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο γερουσιαστής Μίντοους είναι αυτός που διαμορφώνει την ατζέντα του.

«Τους πείθει όλους εκτός από τον Τζο Μπένερ, τον πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων», σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δεν ήταν στην πολιτική αλλά στον χώρο των επιχειρήσεων.

Το 1981 η τύχη του χαμογέλασε όπως ο ίδιος αναφέρει, αφού εγκρίθηκε ένα δάνειο ύψους 25.000 δολαρίων που είχε ζητήσει και με αυτό έστησε το δικό του μαγαζί, ένα μικρό εστιατόριο όπου σέρβιρε πρωινό. Οι δουλειές του πήγαν περίφημα, γεγονός που τον έσπρωξε στο real estate.

Τα τελευταία 21 χρόνια πνέει ούριος άνεμος στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Η επιτυχία του στο επιχειρείν ήταν αυτή που τον οδήγησε στην πολιτική, αφού, όπως διατυμπανίζει, ξέρει πώς να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ο Μίντοους είναι υπέρμαχος των εξορύξεων πετρελαίου και θεωρεί ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε νέους τρόπους για την χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για το περίφημο Obamacare θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και άσκοπο γι’ αυτό τον λόγο ανέλαβε την ιδεολογική σταυροφορία του κόμματος με στόχο να βάλει στον πάγο το όνειρο του Αμερικανού Προέδρου.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα