Μας κάνει πλάκα ο Βαγγέλης με τα «τσικό»;

Πρωτοκλασάτα στελέχη ή με τα… δεύτερα; Πως κατεβαίνεις σε αυτό το πολιτκκό ντέρμπι; Αυτή η κόντρα έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει. Από τον Πέτρο Κωστόπουλο

Μια μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει εδώ και 2 μέρες μέσα στο ΠΑΣΟΚ από διάφορους που αμφισβητούν απευθείας την απόφαση του Βενιζέλου να συμμετέχει με τα «δεύτερα και τον πάγκο» στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Οι λόγοι της πρότασης του Βενιζέλου είναι περισσότεροι από ένας. Καταρχήν πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα φάει λιγότερο ξύλο από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και θα θεωρηθεί λιγότερο υπεύθυνος για μια σειρά σκληρών μέτρων. Μάλιστα κάποιος Ντόλιος (ποιος είναι;) εισηγήθηκε να μην μπουν καθόλου γιατί θα τους λεηλατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ… Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν θέλει να δώσει αβαντάζ στα πρωτοκλασάτα στελέχη του, τη στιγμή που αυτός έτσι και αλλιώς (και σωστά) θα είναι εκτός κυβέρνησης. Η κατάσταση είναι τόσο ρευστή στο ΠΑΣΟΚ που ανά πάσα στιγμή, ακόμα και με το σκάσιμο ενός λάστιχου, μπορεί να τεθεί είτε θέμα ηγεσίας είτε θέμα διάσπασης. Ο τρίτος και τελευταίος λόγος είναι ότι θέλει να αναδείξει κάποια στελέχη καινούργια δοκιμάζοντάς τα σε κυβερνητικές θέσεις, μπας και αποκτήσει και ο ίδιος νέους υποστηριχτές μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς και οι τρεις παραπάνω λόγοι χάνουν λάδια. Ο Σαμαράς βάζοντας μόνο 2-3 στελέχη και άσχετους στην κυβέρνηση Παπαδήμου δεν απέφυγε το χοντρό ξύλο στις εκλογές και δεν θεωρήθηκε αμέτοχος. Η κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, δεν έχει σαν στόχο μόνο την αναδιαπραγμάτευση και 2-3 χοντρά μέτρα, αλλά την πλήρη αλλαγή του σκηνικού στην οικονομία και την κοινωνία για όσο καιρό αντέξει και μακάρι να αντέξει για 4 χρόνια. Χλωμό, αλλά πιθανό. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να παίξει με την πρώτη ομάδα και ότι καλύτερο διαθέτουν τα τρία αυτά κόμματα.

Στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ καλύτερα που δεν θα μπουν κομματικοί γιατί και αυτοί είναι εντελώς άσχετοι από κυβερνητική εμπειρία και οι πιο πολλοί διακατέχονται από τα ίδια σύνδρομα λαϊκισμού που διακατέχονται και οι πρώην σύντροφοί τους στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όλοι μαζί πρώην σύντροφοι στο ΚΚΕ. Φέξε μου και γλίστρησα. Θα μου πεις οι ίδιοι και οι ίδιοι θα γίνονται υπουργοί; Όχι, αλλά στελέχη όπως ο Χρυσοχοΐδης (για μένα ο καλύτερος υπουργός Δημόσιας Τάξης που έχει περάσει), ο Λοβέρδος, ο Σκανδαλίδης και η Διαμαντοπούλου είναι άνθρωποι που είναι χρήσιμοι. Κάποιοι από αυτούς και συγκρούστηκαν με συμφέροντα και γνώση έχουν και λόγο. Όλοι αυτοί οι νέο-πασόκοι που λανσαρίστηκαν στις μέρες των εκλογών δεν σου δίνουν καμία εμπιστοσύνη για αυτό που πρόκειται να κάνουν αν αναλάβουν υπουργοί. Όταν τους βλέπεις να τρέμουν στα πάνελ και συνήθως να είναι και ασυνάρτητοι ή λίγοι στον λόγο τι να σου κάνουν σε μια κυβέρνηση; Τους κόβεις να παίρνουν και σκληρές αποφάσεις; Ή τους κόβεις να θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους μέσα στον κομματικό σωλήνα που γεννήθηκαν μπας και διαδεχθούν τους προηγούμενους;

Ο μόνος λόγος ύπαρξης της κυβέρνησης, με βάση το 48% (που στην ουσία είναι 60% αν προσθέσουμε Μάνο

Keywords
Τυχαία Θέματα