Με δραχμή απαντούν οι Βρυξέλλες στην απειλή Τσίπρα για πιστωτικό γεγονός

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση, στέλνει μήνυμα στους δανειστές για πιστωτικό γεγονός εάν δεν δοθούν οι δόσεις του 2014, οι Βρυξέλλες απαντούν με το ενδεχόμενο διπλού νομίσματος, στην περίπτωση που η Ελλάδα, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Με διαρροές στον διεθνή Τύπο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αλλά να υποχρεωθεί να οδηγηθεί σε διπλό νόμισμα ώστε να μπορέσει

να ανταποκριθεί στις οικονομικές της ανάγκες.
Σε αυτό το σενάριο αναφέρεται το Reuters επικαλούμενο «αρκετούς» αξιωματούχους της Ευρωζώνης [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκεί άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, τονίζοντας ότι ακόμη και οι σύμμαχοι της Αθήνας στην Γερμανία εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για το αν ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Παρά το γεγονός ότι η ατμόσφαιρα στις συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο ήταν θετική, μια αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές ίσως δεν σταθεί αρκετή για να «ξεκλειδώσει» το πρόβλημα, σχολιάζει στο πρακτορείο γερμανικό κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει την στρατηγική της Αγκελας Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό κινούνται ακόμη και στελέχη του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού που έτειναν προς μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Αθήνα. «Ακόμη και αυτοί οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν φαίνεται να έχουν πειστεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα», αναφέρει το Bloomberg, το οποίο επικαλείται και δηλώσεις πολιτικών.

«Το κλίμα που βγαίνει από την Ελλάδα είναι προς εντελώς λάθος κατεύθυνση», εξηγεί ο Γιόακιμ Πος, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για οικονομικά θέματα. «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, οι εξελίξεις μας έχουν αφήσει έκπληκτους», προσθέτει.

Άλλωστε, συνεχίζει το Bloomberg, η δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να πείσει ακόμη και πιο μετριοπαθή κυβερνητικά στελέχη της Γερμανίας ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ενισχύει τον κίνδυνο να εδραιωθεί η σύγκρουση με τους δανειστές της Αθήνας. [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

Πάντως, τόσο κυβερνητικά, όσο και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στη σκληρή γραμμή. Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του, παροτρύνει τον κ. Τσίπρα να πάει σε ρήξη με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι είναι μονόδρομος η σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη.
Ο Υπουργός ΥΠΑΠΕΝ παράλληλα, απορρίπτει κάθε σενάριο συμβιβασμού με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

Να σημειωθεί, ότι η ελληνική κυβέρνηση απειλεί ευθέως με πιστωτικό γεγονός εάν δεν εγκριθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και εάν δεν πάρει τις δόσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση με non paper κάνει απολογισμό για το έργο της, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο μηνών από τις εκλογές και την ορκωμοσία της.

Σε παράγραφο του 9ου από τα 11 σημεία, ξεκαθαρίζει: Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

The post Με δραχμή απαντούν οι Βρυξέλλες στην απειλή Τσίπρα για πιστωτικό γεγονός appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα