Με «πυρά» κατά του ΣΥΡΙΖΑ από την Αλέκα Παπαρήγα ξεκίνησε το 19ο Συνέδριο το ΚΚΕ

Ένα ιδιαίτερης σημασίας συνέδριο για τις εξελίξεις στο ΚΚΕ ξεκίνησε στο Σπίτι του Λαού στον Περισσό με την ομιλία της απερχόμενης γενικής γραμματέως του κόμματος, Αλέκας Παπαρήγα.

Στον χώρο παρευρίσκονται ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος

και άλλοι. Το 19ο Συνέδριο έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία και κάποιους συμβολισμούς που το καθιστούν καθοριστικό για την περαιτέρω πορεία του ιστορικού κόμματος το οποίο συμπληρώνει αισίως τα 95 χρόνια δράσης.

Με κυρίαρχη στο εσωκομματικό στερέωμα την κυρία Παπαρήγα παρά την ευθεία και δημόσια αμφισβήτηση της ακολουθούμενης «σκληρής γραμμής» από την πλευρά των διαφωνούντων, το συνέδριο θα κληθεί να επιβεβαιώσει την πολιτική πρόταση της ηγεσίας για την «λαϊκή συμμαχία» η οποία θα διεκδικήσει την «εργατική λαϊκή εξουσία», ο οποίος θεωρείται από τον Περισσό «πιο επίκαιρος παρά ποτέ».

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες οι οποίοι καθιστούν το συγκεκριμένο συνέδριο σημαντικό και καθοριστικό. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα συνέρχεται:

· Σε περίοδο βαθείας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού.

· Μετά από ένα οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα (στις εκλογές του Ιουνίου 2012) με συρρίκνωση σχεδόν κατά το ήμισυ των εκλογικών δυνάμεων του ΚΚΕ.

· Σε μια φάση ευθείας και δημόσιας (μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου) αμφισβήτησης της κυρίαρχης «γραμμής» της ηγετικής ομάδας υπό την κυρία Παπαρήγα από τους διαφωνούντες.

· Και σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΚΕ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν βασικούς άξονες της (οικονομικής) επιβίωσής του (όπως η Τυποεκδοτική Α.Ε.κλπ.), αλλά και προβλήματα πολιτικής και οργανωτικής απήχησης.

Σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα, η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ εδράζεται «πάνω στην αντικειμενική αναγκαιότητα να προωθηθεί η ενότητα δράσης της εργατικής τάξης και η κοινή δράση της με τους μισοπρολετάριους, τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και τη φτωχή αγροτιά».

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ακόμη τους στόχους του κόμματος της τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Ταυτόχρονα το 19ο Συνέδριο δίνει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα πώς θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων ταξικών αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου από τη λαϊκή Δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Απαιτείται να απαλλαγούμε από κάθε πνεύμα πρακτικισμού, χαλαρότητας, προχειρότητας, ώστε όλα τα σφυριά να χτυπάνε στον ίδιο στόχο: Να συσπειρώνονται οι αντιμονοπωλιακές αντικαπιταλιστικές δυνάμεις στη βάση της κοινής δράσης και με τα δικά τους καθήκοντα κατά κλάδο και χώρο».

Απαντώντας σε όσους κατηγορούν το κόμμα ότι παραπέμπει τα πάντα στο σοσιαλισμό, χωρίς να δίνει πάλη για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε: «Σηκώσαμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα