Με σκαλωσιές και λινάτσες γιόρτασε και ο Άγιος Κωνσταντίνος στην Ομόνοια

Mε κάθε λαμπρότητα γίορτασε την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ο ιστορικός ναός στην Ομόνοια. Παρά τις σκαλωσιές το αριστούργημα του Λύσσανδρου Καυτατζόγλου έχει μπει σε τροχιά αποκατάστασης προκειμένου να παραδοθεί στο κοινό την άνοιξη του 2015.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη προβλέπεται η αναστήλωση και η συντήρηση των αγιογραφιών. Το έργο είναι εξασφαλισμένο σε ότι αφορά τη χρηματοδότησή του καθώς είναι

ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 4,5 εκατ. ευρώ.

Ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου αποτελεί εμβληματικό έργο του Λύσανδρου Καυτατζόγλου (1811-1885) και αποτελεί μαζί με την Μητρόπολη των Αθηνών και τον Άγιο Διονύσιο στο Κολωνάκι χαρακτηριστικό νεοκλασσικό ορθόδοξο ναό που αποτυπώνει την αντίληψη που ήταν κυρίαρχη στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους σχετικά με τον εκδυτικισμό την ναοδομίας. Το πιο επιβλητικό στοιχείο του μάλιστα είναι η πρόσοψή του, στην οποία συνδυάζονται στοιχεία νεοκλασικής και αναγεννησιακής, αρχιτεκτονικής ρυθμολογίας. Τα στοιχεία αυτά σύντομα εγκαταλείφθηκαν υπέρ μιας επιστροφής στη βυζαντινή ναοδομία την οποία εξέφρασε ιδεολογικά η γενιά του ’30.

Ο ναός θεμελιώθηκε το 1871 με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για να τιμηθεί η γέννηση του διαδόχου Κωνσταντίνου αλλά ολοκληρώθηκε πολλά χρόνα αργότερα, το 1905. Υπέστη μεγάλες καταστροφές όμως από τους δύο σεισμούς της Αθήνας, το 1981 και το 1999, οι οποίες σε συνδυασμό με τη φυσική φθορά των υλικών προκάλεσαν σοβαρά στατικά προβλήματα. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να περιβληθεί ο ναός με σκαλωσιές και λινάτσες σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Ωστόσο η ανάπλαση του Εθνικού Θεάτρου και του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης έχουν δώσει αέρα ανανέωσης στην περιοχή που κάποτε ήταν αριστοκρατική. Έτσι η αποκατάσταση του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου σηματοδοτεί την επιστροφή στην πόλη ενός εμβληματικού μνημείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα