Μειωμένη σύνταξη στα 62 με το νέο ασφαλιστικό – Οι 19 ανατροπές που έρχονται

Νέα δυνατότητα φαίνεται πως δίνεται στους ασφαλισμένους πρίν είτε μετά το 1993, καθώς μέσω της αναγνώρισης πλασματικών ετών μπορούν να κλειδώσουν συνταξιοδοτικά δικαίωμα και να βγουν στην σύνταξη με 15, 20 και 30 χρόνια γλυτώνοντας έτσι το πέναλτι που από το 2014 θα ρίξει την σύνταξη στα 62 έτη για μειωμένη και στα 6 για πλήρη.

Την ίδια ώρα, έρχονται 19 εργασιακές ανατροπές για 4,5 εκατ. ασφαλισμένους. Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Ελευθεροτυπία», για τους εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν μέχρι το 1992, υπάρχει όφελος έως και

12 χρόνια και αντί για στα 67, μπορούν να βγουν στη σύνταξη στα 55. Οι ασφαλισμένοι από το 1993, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους με λιγότερα από 40 πραγματικά χρόνια εργασίας.

Οι πλασματικοί χρόνοι που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ασφαλισμένους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Στην πρώτη είναι τα πλασματικά έτη με τα οποία οι ασφαλισμένοι μπορούν να κατοχυρώνουν σύνταξη με τις προϋποθέσεις του 2010. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση αίτηση έως τις 31/12/2013 πλην των περιπτώσεων (ασφαλισμένοι μέχρι το 1982) που όπως εξετάζεται θα πάρουν παράταση.Στη δεύτερη ανήκουν οι πλασματικοί χρόνοι του νόμου 3996/11 και αξιοποιούνται για σύνταξη με τα όρια ηλικίας και τον χρόνο ασφάλισης που ισχύουν από το 2011 και μετά. Στα πλασματικά αυτά μπήκαν ο χρόνος των παιδιών και των σπουδών, αλλά υπάρχουν περιορισμοί. Για παράδειγμα, όσοι συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του 2011 μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και τέσσερα χρόνια, το 2012 μέχρι και πέντε πλασματικά έτη, το 2013 μέχρι και έξι και από το 2014 και μετά αναγνωρίζονται επτά πλασματικά χρόνια.

Οι ανατροπές αφορούν στα εξής:

Αύξηση ορίων ηλικίας για γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ Αύξηση ορίων ηλικίας σε Βαρέα και ΑνθυγιεινάΜείωση ποσοστού συντάξεων σε Δημόσιο - ΟΑΕΕ - ΔΕΚΟ - Τράπεζες Μείωση κατά 4% της αναπλήρωσης συντάξεων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες Αναλογικός συντελεστής στη σύνταξη για τα έτη ασφάλισης από το 2011Αυξάνονται τα πλασματικά έτη σε επτά Παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Πετραλιά για τις γυναίκες με ανήλικο και για τους άνδρες που κατοχύρωναν δικαίωμα με αναγνώριση προϋπηρεσίας το 2010. Διακόπτεται το ΕΚΑΣ για τις ηλικίες κάτω των 65Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις με το νέο σύστημα υπολογισμού τους που ξεκινά να ισχύει από τον Ιούνιο του 2014Αλλάζουν τα κριτήρια στη διαδοχική ασφάλιση, ώστε να μπει φραγμός σε πρόωρη συνταξιοδότηση από δύο ή περισσότερα Ταμεία Η εισφορά για την επικουρική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, γίνεται υποχρεωτική για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.Επέκταση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ και σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων Εφάπαξ με μειώσεις της τάξης του 25% - 30%Έρχεται μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 1,3% Μείωση εισφορών σε ΔΕΚΟ και Τράπεζες Χορήγηση ΕΚΑΣ σε αναπήρους Αρχίζει η πολιτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος TAXIS στους αγρότεςΗ «Επιτροπή Σοφών» εξετάζει την κατάργηση 90 μικρών και διάσπαρτων Ταμείων
Keywords
Τυχαία Θέματα