«Μεσοβέζικη» λύση για τα μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα – Έρχεται μερική απελευθέρωση

Εναλλακτική πρόταση από αυτή του ΟΟΣΑ φαίνεται πως θα εισηγηθεί η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα κατά την επιστροφή της στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, καθώς στο μέτρο της πλήρους απελευθέρωσης των μη-συνταγογραφούμενων φαρμάκων φαίνεται πως θα αντιπροτείνει την αποκλειστική τους διάθεση απο φαρμακεία

αλλά με πλήρη απελευθέρωση της κοστολόγησης και της τιμολόγησης.

Η πρόταση που θα υποβληθεί στην Τρόικα είναι εισήγηση του υπουργείου Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και έλαβε την έγκριση τόσο του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αλλά και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή, ενώ χθες την περιέγραψε στους ομολόγους του στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ενστάσεις συνεχίζει να έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος συνεχίζει να κρατά σθεναρή στάση υπέρ την πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Σύμφωνα με την πρόταση στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση , τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία, αλλά η τιμή τους θα απελευθερωθεί .

Για την ακρίβεια θα τεθεί εκτός διατίμησης, αλλά εξετάζεται να τεθεί ένα πλαφόν σε ενδεχόμενη άνοδο. Αυτό το πλαφόν θα είναι είτε οι σημερινές τιμές, είτε μια μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση κατά 10%. Βέβαια η εμπειρία έχει δείξει ότι η θεσμοθέτηση πλαφόν έχει ως αποτέλεσμα το πλαφονάρισμα των τιμών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης σε ενημερωτικό σημείωμά του υποστηρίζει ότι:

Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις 4 εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση).Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία -απαγορεύεται η πώλησή τους από οποιοδήποτε άλλο σημείο λιανικής. Στην Ευρώπη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων: είναι χαρακτηριστικό ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία κτλ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 5 κράτη μέλη.

Κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, με την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της απελευθέρωτων για τα ΜΗΣΥΦΑ, οι τιμές στ αναμένεται να πέσουν, καθώς «σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %».

Keywords
Τυχαία Θέματα