Μια νίκη που ανατρέπει τις ισορροπίες

Για όποιον δεν κατάλαβε τι συνέβη στις εκλογές της ΝΔ, νίκησε η βάση της ΝΔ. Μπορεί κάποιος να νομίζει πως αυτό που λέω είναι κάπως σκληρό ή αυθαίρετο, πλην όμως η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει σχεδόν όλα

τα κινηματικά χαρακτηριστικά.

Χωρίς κανείς να μειώνει την αξία της επίδοσης του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη βούληση των δικών του ψηφοφόρων, η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της ΝΔ και της Βουλής στηρίχτηκε αναφανδόν από τον καραμανλικό μηχανισμό, σε ένα κλειστό εκλογικό σώμα, με πολύ συγκεκριμένα δημογραφικά και πολιτικά χαρακτηριστικά.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Και αυτός ο μηχανισμός έχασε. Αν θέλετε αλλιώς, νίκησε το ρεύμα που διαμόρφωσε τόσο εντός του μικρόκοσμου της ΝΔ όσο και εντός της κοινωνίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο φόβος πολλών ήταν πως το «ρεύμα» που καταγραφόταν για τον κ. Μητσοτάκη ήταν επίπλαστο και πως υπερέβαινε το εκλογικό σώμα της ΝΔ αποδείχθηκε εσφαλμένος. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ αποφάσισαν να μην αποδειχθούν «στατικοί» και διαμόρφωσαν σχεδόν κινηματικά χαρακτηριστικά για την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.

Ο νέος Πρόεδρος της ΝΔ έχει πολύ δρόμο μπροστά τους για να ανασυστήσει το κόμμα. Θα χρειαστεί πολλή επιμονή και μεγάλη προσπάθεια, διότι τα «συστήματα» είναι ακόμα παρόντα και η ΝΔ είναι ένα κόμμα με βαθιές και ριζωμένες παθογένειες. Όπως και να έχει, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει ένα πολύ σημαντικό όπλο στη διάθεσή του: την ετυμηγορία των νεοδημοκρατών, οι οποίοι διέψευσαν τα όσα λέγονταν και ακούγονταν στο γαλάζιο παρασκήνιο στην πράξη.

Η εκλογή του κ. Μητσοτάκη αλλάζει τις ισορροπίες σε αρκετά επίπεδα: αν στην κυβέρνηση υπήρχε σκέψη προσέγγισης της ΝΔ, αυτή θα πρέπει να εκπέσει πλέον. Επίσης, η νίκη Μητσοτάκη συνιστά και σαφή ήττα του καραμανλικού στρατοπέδου, το οποίο έδωσε μάχη χαρακωμάτων υπέρ του κ. Μεϊμαράκη. Τέλος, η νέα ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λόγω γοητείας που ασκεί στο μεταρρυθμιστικό μπλοκ ο νέος αρχηγός της ΝΔ.

Όπως και να έχει, στις διαφαινόμενες αλλαγές στον πολιτικό χάρτη που επιφέρει η εκλογή Μητσοτάκη, δεν μπορεί να περιλαμβάνεται η διάσπαση της ΝΔ.

Η ετυμηγορία των μελών του κόμματος ήταν σαφής και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Άλλωστε, η ρήση του Ευάγγελου Αβέρωφ για το μαντρί και τον λύκο παραμένει επίκαιρη. Η Δευτέρα που θα ξημερώσει είναι η πρώτη μέρα αισιοδοξίας, εδώ και πολύ καιρό ίσως, για τη ΝΔ.

Επειδή ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες όμως, η υπέρμετρη αισιοδοξία είναι σημαντική παγίδα. Επομένως, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει να υπερβεί τα συναισθήματα και να κάνει πολιτική: να βάλει μπροστά το σχέδιό του για την αναδιάταξη της ΝΔ και παράλληλα να ορίσει με σαφήνεια τον αντίπαλό του. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αλέξη Τσίπρα.

The post Μια νίκη που ανατρέπει τις ισορροπίες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα