Μόνο στο koolnews – Φάκελος ΕΡΤ: Το βέτο Βενιζέλου και το ντόμινο που προκαλεί το λουκέτο

Αναβρασμός επικρατεί αυτή την ώρα στην ΕΡΤ, αναφορικά με το επικείμενο κλείσιμό της. Εν τω μεταξύ, το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα σημείο τριβής για τους κυβερνητικούς εταίρους, με δεδομένο πως οι Υπουργοί που πρόσκεινται σε ΠΑ.ΣΟ.Κ και ΔΗΜ.ΑΡ δεν συνυπέγραψαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε πολιτικό επίπεδο, διασταυρωμένες πληροφορίες του koolnews.gr αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρχε τις προηγούμενες μέρες έτοιμο προσχέδιο

νομοσχέδιου για το προσωρινό κλείσιμο της ΕΡΤ και τις απολύσεις που θα επακολουθούσαν. Ετέθη όμως βέτο από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος εμπόδισε προσωρινά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η αρνητική χτεσινή εξέλιξη όμως με την μη κατάθεση προσφοράς από την πλευρά της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, σενετέλεσε αποφασιστικά στο να κλίνει ο κύριος Σαμαράς προς μια μονομερή δράση. Ο Πρωθυπουργός έκανε αρκετά τηλεφωνήματα χτες και από το Μέγαρο Μουσικής και από σήμερα το πρωί υπήρχαν έντονοι ψίθυροι. Γύρω στις 3 το μεσημέρι όμως κατέστη εμφανές πως είχε ληφθεί η απόφαση. Το ΦΕΚ θα υπογράφουν 21 από τους 25 Υπουργούς (και ο Γιάννης Στουρνάρας), ενώ δεν υπογράφουν οι προερχόμενοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριοι Τσαυτάρης και Λιβιεράτος και οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜ.ΑΡ, κύριοι Ρουπακιώτης και Μανιτάκης. Με ανακοινώσεις τους τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν διασαφηνίσει πως η απόφαση για κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μονομερής και δεν τα βρίσκει σύμφωνα, καθώς είναι πρωτοφανές για χώρα να μένει, έστω και για μια ημέρα, χωρίς δημόσια τηλεόραση, όπως αναφέρουν πηγές.

Πιο συγκεκριμένα, το ΦΕΚ που εξουσιοδοτεί τον Υπουργό κύριο Κεδίκογλου να λάβει αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αναμένεται τρίμηνο λουκέτο, ενώ σε αυτό το διάστημα θα γίνει προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, με απολύσεις προσωπικού ως επί το πλείστον. Αυτή την ώρα, στην ΕΡΤ απασχολούνται περίπου 2900 υπάλληλοι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως οι κυβέρνηση θα ήθελε να περικόψει αυτόν τον αριθμό περί τα 2/3, δηλαδή να ανέρχεται τον Σεπτέμβριο ο αριθμός των εργαζομένων περίπου στα 1000 άτομα. Καθοριστικά προς αυτή την εξέλιξη συνέβαλε και η έλευση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, κου. Γκίκα Μάναλη. Ο κος Μάναλης προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και έχει εμπειρία στην υλοποίηση αντίστοιχων business plans, αν και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜ.ΑΡ Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Μπράμος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην είναι σύμφωνος με την απόφαση.

Αν όντως μπει λουκέτο στη Δημόσια Τηλεόραση, αυτό δεν πρόκειται να περάσει αβρόχοις ποσί. Και αυτό γιατί, πέραν των αναμενόμενων κινητοποιήσεων, η ΕΡΤ έχει συνάψει συμβάσεις με διεθνείς τηλεοπτικούς οργανισμούς για την αναμετάδοση διαφόρων προγραμμάτων (π.χ. Champions League, Eurobasket, αγώνες στίβου κλπ). Αυτές οι συμβάσεις εμπεριέχουν πολύ αυστηρές ρήτρες πολλών εκατομμυρίων, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση μη μετάδοσης της προγραμματισθείσας εκπομπής. Βέβαια, υπάρχουν και πολλές εγχώριες παραγωγές που βρίσκονται στον αέρα, όπως οι τελικοί του πρωταθλήματος μπάσκετ. Αν κλείσει η ΕΡΤ, θα αναζητηθεί ανάδοχος σταθμός πανελλήνιας εμβέλειας, καθώς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι τελικοί με διεθνών και ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα πρέπει να προβάλλονται από ελεύθερα κανάλια.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουν συγκεντρωθεί στο κτίριο της Αγίας Παρασκευής και δηλώνουν την αταλάντευτη θέλησή τους να εμποδίσουν το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τις προηγούμενες μέρες είχε πάντως παρατηρηθεί η παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στο ίδιο κτήριο, γεγονός που είχε κινήσει τις υποψίες σε πολλούς εργαζόμενους της ΕΡΤ. Αυτή την ώρα υπάρχει αναβρασμός στην Αγία Παρασκευή και κανείς από τους εργαζομένους δεν γνωρίζει επακριβώς το τι μέλλει γενέσθαι. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως υποστηρίζουν πως θα εφαρμοστεί η κυβερνητική απόφαση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να αποκλειστεί και η παρουσία των ΜΑΤ έξω από το κτήριο της Λεωφόρου Μεσογείων όσο προχωράει η νύχτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα