Νέα δημοσκόπηση- Οι πολίτες λένε όχι σε πρόωρες εκλογές

Μία νέα δημοσκόπηση της Metrisi για το parapolitika.gr καταγράφει το πολιτικό κλίμα όπως αυτό διαμορφώθηκε υπό το βάρος της απόφασης για το λουκέτο στην ΕΡΤ και τα αποτελέσματά της είναι άκρως ενδιαφέρονται και με σαφή μηνύματα στα κόμματα.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την

τετραετία το 78.9% των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απαντά πως πρέπει να την εξαντλήσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των σημερινών ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ φτάνει το 61.5%. Επίσης υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάσσεται το 87.2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης τάσσονται υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας της παρούσας κυβέρνησης.

Επίσης, τέθηκε το ερώτημα εάν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να αποσύρουν την στήριξή τους προς την κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ. Το 65.6% των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ απαντά αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ φτάνει το 51.2%. Θα μπορούσε, λοιπόν, να διατυπωθεί η άποψη ότι τόσο οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ θεωρούν ότι η περίπτωση της ΕΡΤ δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία άρσης της στήριξης του κυβερνητικού σχήματος.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μισή ποσοστιαία διαφορά. Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό της τάξης του 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 20.5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 10.2%, το ΚΚΕ με 5.7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5.2%, το ΠΑΣΟΚ με 5.1%, η ΔΗΜΑΡ με 4.8%. Άλλο Κόμμα επιλέγει το 4.5% των ψηφοφόρων ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 23.1%.

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα της καταλληλότητας για πρωθυπουργός (36.8% έναντι 25.9%). Παράλληλα στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία διαθέτει προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (36.8 έναντι 26.6%).

Συμπερασματικά, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να αντέχει στην φθορά μιας δύσκολης διακυβέρνησης όπως προκύπτει από την πρόθεση ψήφου, την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός και στους δείκτες αντιμετώπισης μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων. Ωστόσο, το πολιτικό τοπίο εξακολουθεί να παραμένει ρευστό και η όποια πρόβλεψη για το μέλλον είναι σίγουρα παρακινδυνευμένη.

Δείτε αναλυτικά τη δημοσκόπηση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα