Πρώτη σε διαφθορά η Ελλάδα στην ΕΕ – Συναγωνιζόμαστε την Κολομβία!

13:45 9/7/2013 - Πηγή: KoolNews

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε σήμερα η τελευταία έρευνα του παγκόσμιου βαρομέτρου για την διαφθορά, την μεγαλύτερη έρευνα της παγκόσμιας κοινής γνώμης που πραγματοποιείται από την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η χώρα μας παίρνει την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το 22% των πολιτών μας να δηλώνει ότι έχει «λαδώσει» κάποιον δημόσιο υπάλληλο κατά το 2012, δηλαδή ένας στους πέντε Έλληνες.

Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η

Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%. Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 22%, ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%. Η Ελλάδα θεωρείται πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%) και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας ΠΓΔΜ (17%).

Το δείγμα για την διεξαγωγή της εν λόγω έρευνας προήλθε από 114.000 ανθρώπους σε 107 χώρες, στους οποίους τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της διαφθοράς στις χώρες τους και με το ποιους θεσμούς θεωρούν περισσότερο διεφθαρμένους.

Τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται παγκοσμίως από τους πολίτες οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί ενώ μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές, ποσοστό χαμηλότερο κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2008.

Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα είναι πως υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης στην πολιτική τάξη και πραγματική ανησυχία ως προς την ικανότητα των αρμοδίων θεσμών να προσαγάγουν τους φορείς της διαφθοράς στη δικαιοσύνη.

Ο δεύτερος περισσότερο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν τρεις κατηγορίες θεσμών, οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες διαφθοράς. Τα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται στην ένατη θέση της ίδιας λίστας.

Συμπερασματικά η έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα διαφθοράς εντάθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα