Νέες τροπολογίες φέρνουν επιπρόσθετα «όπλα» στις αρχές στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας

Τροπολογίες που λύνουν τα χέρια των διωκτικών αρχών σε περιπτώσεις δράσης εγκληματικών ή τρομοκρατικών οργανώσεων κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Μπαράζ τροπολογιών που αποβλέπουν στην γρηγορότερη και καλύτερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης κατατέθηκαν στην Βουλή για να ψηφιστούν με το νομοσχέδιο για τα «βραχιολάκια» των

κρατουμένων τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι διωκτικές αρχές προσανατολίζονται να αξιοποιήσουν τη νέα ρύθμιση και στις έρευνες που γίνονται τώρα για τον εντοπισμό χιλιάδων όπλων, για το ενδεχόμενο συσχέτισής τους με δράσεις της Χρυσής Αυγής κλπ.

Η νέα ρύθμιση τροποποιώντας διατάξεις του νόμου 4139/13, προβλέπει ότι με εισαγγελική διάταξη που θα εκδίδεται με διαδικασίες εξπρές θα δημοσιοποιούνται προσωπικά δεδομένα που αφορούν στοιχεία (ονοματεπώνυμο, φωτογραφίες κλπ.) εμπλεκομένων σε εγκληματικές οργανώσεις, υποθέσεις τρομοκρατίας ή κατηγορουμένων για κακουργηματικά εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και σε εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

Ο Στόχος

Στόχος της ρύθμισης είναι να πραγματωθεί ευχερέστερα ο ποινικός κολασμός σοβαρών αδικημάτων, αφού με την άμεση δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων του κατηγορούμενου καθίσταται δυνατή η λήψη πληροφοριών για στοιχεία και δραστηριότητές του από πολίτες που θα αναγνωρίσουν το πρόσωπό του. Έτσι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δοθούν στην δημοσιότητα φωτογραφίες ή άλλα στοιχεία διαφόρων εμπλεκομένων.

Στην σχετική έκθεση τονίζεται ότι η καθυστέρηση δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά σε περιπτώσεις οργανωμένων εγκλημάτων, εγκλημάτων τρομοκρατίας, εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

Και αυτό γιατί δεν πρέπει να χάνονται κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ούτε και να δίνεται ο χρόνος στον κατηγορούμενο με την βοήθεια των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που τυχόν μένουν ασύλληπτα να εξαλείψουν τα ίχνη και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό.

Με στόχο την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης δίνεται η δυνατότητα να συγκαλείται η ολομέλεια του ΣτΕ με 17 αντί για 25 μέλη (που θα μπορούν να συμμετέχουν πάντως σε εξαιρετικής σημασίας υποθέσεις). Η ολομέλεια έχει «μπλοκάρει» από σωρεία «πιλοτικών δικών», όπως και πολλά τμήματα, και κρίνεται αναγκαίος ο «απεγκλωβισμός» ορισμένων δικαστών, με την μικρότερη σύνθεση της ολομέλειας για να συνεισφέρουν στα τμήματα. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου να συνεδριάζει πάνω από μια φορά ετησίως για κάλυψη κενών.

Ακόμα εγκρίνονται τοπικά ρυμοτομικά σχέδια για επιπλέον εγκαταστάσεις στις φυλακές Αγιάς Χανίων και Νικηφόρου Δράμας, αφού υπάρχει υπερπληθωρισμός κρατουμένων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα