Νίκος Αλιβιζάτος: Δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές η Χρυσή Αυγή

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση γενικών εκλογών έπειτα απο μαζικές παραιτήσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, διαβεβαίωσε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος.

Ο γνωστός συνταγματολόγος επιβεβαίωσε πως υπάρχει νομικό κενό στην περίπτωση της αντικατάστασης του βουλευτή Επικρατείας καθώς ο νόμος προβλέπει επαναληπτικές εκλογές στις εκλογικές περιφέρειες, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Οι έδρες Επικρατείας δεν προέρχονται από κάποια περιφέρεια συνεπώς δεν μπορούν να προκληθούν γενικές εκλογές.

Μάλιστα, ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε ότι βάση του Συντάγματος μπορεί η βουλή να λειτουργήσει και με λιγότερους απο 300 βουλευτές (το Σύνταγμα κάνει λόγο για 200 – 300 έδρες) άρα είναι πιθανό η συγκεκριμένη έδρα να μείνει κενή.

Παράλληλα, ο συνταγματολόγος πρότεινε, αν η Χρυσή Αυγή πραγματοποιήσει τις «απειλές» της για συνεχόμενες επαναληπτικές εκλογές, να περάσει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει πως σε περίπτωση καταχρηστικών παραιτήσεων βουλευτών δε θα γίνονται επαναληπτικές εκλογές, κάτι όμως που δεν αντίκειται στο Σύνταγμα της χώρας.

Τέλος, ο κ. Αλιβιζάτος διευκρίνισε ότι αν κάποιος βουλευτής καταδικαστεί απο το δικαστήριο και οδηγηθεί στη φυλακή, δεν χάνει την έδρα του στη Βουλή καθώς για να συμβεί αυτό θα πρέπει η απόφαση να είναι τελεσίδικη.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα