Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τις μεταρρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη, μετά τη συνάντηση με τον Βλάντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τις μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο στο τραπέζι τέθηκε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και το συνταξιοδοτικό με τον υπουργό Οικονομίας να επισημαίνει τη σημασία «σε λίγο καιρό να έχουμε προτάσεις που

να διασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη υποχρέωση ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις αλλά και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως για να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Όλοι συμφωνούμε στη λήψη αναγκαίων μέτρων για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρώτον, πρέπει να υπάρχει η πολιτική θέληση και επιπλέον η εθνική αίσθηση "ιδιοκτησίας" αυτών των μεταρρυθμίσεων. Δεύτερον, να υπάρχει επαρκής πολιτική και διοικητική θέληση και δεξιοτεχνία για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τρίτον, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο κ. Ντομπρόφσκις θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί για επικείμενη σύγκρουση των δύο πλευρών λόγω της ανεπαρκούς έως τώρα προώθησης των προαπαιτούμενων μέτρων από την Αθήνα, και κυρίως μετά την εμπλοκή που υπήρξε σε ότι αφορά τα “κόκκινα” δάνεια. «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και νομίζω ότι είμαστε σε σωστή πορεία σε ότι αφορά την συνεργασία μας και την επίτευξη των κοινών μας στόχων που δεν είναι άλλοι από τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη».

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να προκαταβάλει χρήματα για την περίοδο 2014-2020 αλλά και την αποδέσμευση χρημάτων της περιόδου 2007-2013 προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες σε έργα προσθέτοντας ότι «είναι θέμα των ελληνικών αρχών ώστε να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα χρήματα αυτά». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε 2 δισ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης το 2015 και το 2016 στη βάση των αποφάσεων. «Μεταφέρουμε 835 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και έχουμε στόχο να μεταφέρουμε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ σε κοινοτικά κονδύλια έως το τέλους του μήνα. Τώρα οι ελληνικές μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας στον ελληνικό προϋπολογισμό» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα (18:30) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αύριο θα συναντηθεί επίσης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

The post Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τις μεταρρυθμίσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα