Ο “Bunga Bunga” έπεσε

Όπως όλα δείχνουν η κυριαρχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία έφτασε στο τέλος της. Αν και με τον “Καβαλιέρε” ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Είναι γεγονός, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Μόνη του προϋπόθεση για να το πράξει είναι να ψηφιστεί από το Ιταλικό κοινοβούλιο πρώτα, ο νέος προϋπολογισμός για το 2012, εφαρμόζοντας

έτσι το πρόγραμμα λιτότητας που ζητούσε επιτακτικά η Τρόικα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός δέχτηκε αφόρητες πιέσεις, ώστε να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο, αλλά η χαριστική βολή για τον ίδιο ήρθε εχθές, όταν και έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Μπορεί εν τέλει ο απολογισμός για το 2010 να πέρασε στην ψηφοφορία, αλλά κάτι τέτοιο συνέβη απλά επειδή δεν συμμετείχε η αντιπολίτευση στην ψηφοφορία. Έχοντας χάσει και τον τελευταίο μεγάλο συνεργάτη του, Ουμπέρτο Ρόσι, το μόνο που του απέμενε είναι να φύγει οικιοθελώς, πριν ξηλωθεί αναγκαστικά από τον πρωθυπουργικό του θώκο. Θα ήταν πραγματικά ιστορικό επίτευγμα αν ο “Καβαλιέρε” κατάφερνε να επιβιώσει και μετά από αυτή την μπόρα, αλλά αυτή φαίνεται να είναι η τελευταία σελίδα της πολιτικής του σταδιοδρομίας, καθώς έκανε γνωστό πως  δεν θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Μπερλουσκόνι, κατάφερε από την αφάνεια να γίνει μεγιστάνας των μέσων μαζικής ενημέρωσης και πρωθυπουργός της χώρας μέσα από την πειστική εξωστρέφεια του δεξιού λαϊκισμού του, τα σόουγκερλς, που τα εισήγαγε μέχρι και στο κοινοβούλιο και την ντεμοντέ γοητεία του που πάντα προωθούσε. Έχει εμπλακεί σε δεκάδες ποινικές συνομωσίες, περισσότερα σεξουαλικά σκάνδαλα και από τον Καλιγούλα, ενώ έχει υποπέσει σε πολλές ατυχείς δηλώσεις κατά τον δημόσιο λόγο του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τα σχόλια για τις γυναίκες (“οι δεξιές γυναίκες είναι οι πιο ωραίες” και “το αριστερό δεν έχει γούστο, ακόμα και όταν πρόκειται για γυναίκες”), τα σχόλια για τις σεξουαλικές του δραστηριότητες (“είναι καλύτερο να σ’ αρέσουν όμορφες γυναίκες ,παρά να είσαι ομοφυλόφιλος”), για τις φυλετικές διακρίσεις (“Ο Ομπάμα είναι νέος, όμορφος και μαυρισμένος”) για τους σεισμόπληκτους (“Πρέπει να το δούμε σαν ένα σαββατοκύριακο στο κάμπινγκ”), ακόμα και για την ίδια την Ιταλία (“Φεύγω από αυτήν την σκατοχώρα”). Άλλος θα είχε τελειώσει πολύ γρήγορα την πολιτική του σταδιοδρομία, αλλά η απίστευτη ικανότητά του να ασκεί γοητεία στον μέσο Ιταλό ψηφοφόρο ήταν αξεπέραστη. Κάτι που τον κράτησε μέχρι τα 75 στην εξουσία της χώρας.

Ο δημοσιογράφος Πέπε Σεβερνίνι, συνοψίζει το προφίλ του “Καβαλιέρε” σε μία πρόσφατη συνέντευξή του:
“Δεν ξέρει τίποτα από το διαδίκτυο, αλλά ξέρει να χειρίζεται επαγγελματικά την καθημερινή τηλεόραση. Έτσι είναι ο απόλυτος άρχοντας των λαϊκών στρωμάτων, όπου απευθύνεται. Ξέρει τι να πει, πώς να ντυθεί, πώς να βάλει make-up. Είναι ο απόλυτος πωλητής. Ψάχνει απεγνωσμένα να αγαπηθεί, αλλά και συγχρόνως να πουλήσει κάτι στα ‘αδέρφια’ του. Είναι

Keywords
Τυχαία Θέματα