Ο Economist βλέπει πρόωρες εκλογές τον Μάιο με πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ και… κυβέρνηση ΝΔ

Εκτιμήσεις για πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα φαίνεται να κάνει στην πρόσφατη έκθεσή του το γνωστό περιοδικό Economist. Όπως αναφέρεται «με δεδομένη την κατακερματισμένη πολιτική σκηνή, τις συχνές κοινωνικές ταραχές και τις οικονομικές δυσκολίες εν μέσω αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας», η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια.

Παρά

την διαπίστωση εκ μέρους των αναλυτών ότι ο συνασπισμός ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι πλέον πιο «ομοιογενής» και οι πιθανότητες «κοινοβουλευτικής ανταρσίας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική» είναι περιορισμένες, βλέπουν εκλογές. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται πιθανότητα διενέργειας πρόωρων εκλογών εντός του 2014, κατά πάσα πιθανότητα μαζί με τις ευρωεκλογές, ακόμη και μετά τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

«Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα πυροδοτεί την οικονομική ύφεση και την υψηλή ανεργία, οπότε οι αντι-μνημονιακές δυνάμεις στο κοινοβούλιο -ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ που στις δημοσκοπήσεις κονταροχτυπιέται με τη ΝΔ- θα εξακολουθήσουν να καρπώνονται τα οφέλη των αντιδράσεων της κοινωνίας στα μέτρα λιτότητας», αναφέρεται.

Ύπαρξη «ευρείας λαϊκής δυσαρέσκειας εξαιτίας της διαφθοράς, του νεποτισμού και των συμφερόντων που έχουν ταυτιστεί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» εντοπίζουν οι συντάκτες.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών δείχνουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές αλλά θεωρούν πως η ΝΔ είναι πιθανότερο να κυβερνά εξαιτίας της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να συσπειρώσει άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα αντέξει ένα χρόνο ακόμα, εκτιμά τέλος ο Economist, αναφέροντας ως πιθανό σενάριο τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μαϊο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα