Ο Άκης Πετρετζίκης φτιάχνει γαλόπουλα σε σφολιάτα!

Ο πιο πρωτότυπος τρόπος για να σερβίρεις τη γαλοπούλα!

ΥΛΙΚΑ για τη γαλοπούλα

1 φιλέτο από στήθος γαλοπούλας μαζί με το παραφίλετο βάρους 1,5 κιλό περίπου

αλάτι / πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο

φρέσκο θυμάρι 3 κλαδάκια

1 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φύλλο σφολιάτας

200 γρ μπέικον σε λεπτές, μακριές φέτες

ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση

200 γρ συκωτάκια πουλιών

αλάτι/πιπέρι

λίγο ελαιόλαδο

2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα

140

γρ βούτυρο

6-8 κλωνάρια θυμάρι

20 βερίκοκα ξερά κομμένα σε μικρά κομμάτια

5 βρασμένα και καθαρισμένα κάστανα

10 φέτες ψωμί του τοστ σε τρίμμα

1 ζωμό τζελ κότας της μάτζι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζητάμε από το χασάπη να ανοίξει το φιλέτο της γαλοπούλας και να το πλατύνει όσο γίνεται με τον μπάτη. Αν θέλουμε και έχουμε ένα κοφτερό μαχαίρι μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας. Παίρνουμε μια λαδόκολλα. Ρίχνουμε επάνω της λίγο ελαιόλαδο, μπόλικο αλατοπίπερο, το θυμάρι αφού μαδήσουμε τα κλαδάκια και το σκόρδο. Πάνω στη λαδόκολλα τοποθετούμε το φιλέτο της γαλοπούλας και αλατοπιπερώνουμε καλά. Αφήνουμε στην άκρη. Καθαρίζουμε τα συκωτάκια ή ζητάμε από το χασάπη μας να το κάνει. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε καλά καλά ένα τηγάνι και ρίχνουμε μέσα τα συκωτάκια. Σοτάρουμε καλά για ένα δυο λεπτά από κάθε πλευρά να πάρουν χρώμα και αφαιρούμε από το τηγάνι. Όταν κρυώσουν καλά τα κόβουμε σε κομματάκια. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, τα κρεμμύδια πολύ καλά ψιλοκομμένα και το θυμάρι κατά προτίμηση χωρίς τα κοτσάνια του. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτω τα βερίκοκα και τα κάστανα στο τηγάνι και τα σοτάρω και αυτά για μερικά λεπτά. Ρίχνω και τα συκωτάκια και συνεχίζω το σοτάρισμα. Προσθέτω και το ψωμί και συνεχίζω. Ο στόχος είναι να ρουφήξει το ψωμί το βούτυρο αλλά να το μαγειρέψουμε τόση ώρα ώστε να αρχίσει το ψωμί να τραγανίζει. Πρέπει να γίνει σαν κρουτόν περίπου. Μη το φοβηθείτε και το βγάλετε νωρίτερα. Θέλουμε η γέμιση να είναι τραγανή. Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει ώστε να μπορούμε να την πιάσουμε με τα χέρια μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βάζουμε δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο πάνω στο τραπέζι μας παράλληλα το ένα με το άλλο και να επικαλύπτονται λίγο. Επάνω τους βάζουμε τη λαδόκολλα που έχουμε τη γαλοπούλα έτοιμη για γέμισμα. Βάζουμε τη γέμιση στη μέση περίπου του φιλέτου της γαλοπούλας. Καλό είναι να τη βάλουμε σε ύψος ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε πιο εύκολα το κρέας. Τυλίγουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας και αφού την τυλίξουμε σαν καραμέλα όλο αυτό το τυλίγουμε στο αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για μιά ώρα στους 180 βαθμούς και αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε μετά να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα αλλά θα πρέπει να την αφήσουμε εκτός ψυγείου για μια ώρα για να συνεχίσουμε στο επόμενο στάδιο. Δύο ώρες πριν σερβίρουμε προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Επίσης απλώνουμε τη σφολιάτα στον πάγκο με τη μακριά επιφάνεια προς τα εμάς. Κάθετα σε αυτή βάζουμε τις φέτες του μπέικον την μία δίπλα στην άλλη. Πάνω στη σφολιάτα τοποθετούμε την γαλοπούλα χωρίς το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Καλό είναι να την βάλουμε με την "καλή" της πλευρά πάνω στις φέτες του μπέικον. Κλείνουμε τη σφολιάτα και ακουμπάμε το πακέτο μας σε ένα ταψί πάνω στο οποίο έχουμε βάλει λαδόκολλα. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα η σφολιάτα από πάνω και αφαιρούμε από το φούρνο. Αφήνουμε να σταθεί για 20 λεπτά με μισή ώρα πριν κόψουμε σε φέτες και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με κρανμπερι σος και μπρόκολα ψητά.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα