Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

O σεφ ετοιμάζει το εορταστικό σου δείπνο με την καλύτερη γαλοπούλα.

ΥΛΙΚΑ

Για το πουλί

1 γαλοπούλα100 γρ. βούτυρο1 κρεμμύδι1 πράσινο μήλοθυμάρι3 σκελίδες σκόρδοαλάτι πιπέρι

Για τη μαρινάδα

4 λίτρα νερό2 λεμόνια κομμένο στη μέση12 φύλλα δάφνης1 μάτσο μαϊντανό2 κ. σούπας ξερό θυμάρι ή μισό μάτσο φρέσκο5 κουταλιές της σούπας μέλι200 γρ. αλάτι χοντρό ή το μισό ή λιγότερο ψιλό8 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα τους
σπασμένες4 κουταλιές της σούπας κόκκοι πιπέρι μαύρο

Για τη γέμιση

1 χούφτα βερύκοκα ξερά1 χούφτα κάστανα βρασμένα1 χούφτα ξηροί καρποί (φυστίκια αιγίνης, κάσιους, καρύδια)150 γρ. βούτυρο χωρισμένο σε 2 μέρη250 γρ. ψωμί σε τρίμματα1 κύβο μυρωδικών3 μεγάλα κρεμμύδια2 σκελίδες σκόρδο1/2 μάτσο θυμάρι φρέσκοΠροαιρετικά ένα μήλο πράσινο

Για την cranberry σος

1 κονσέρβα σάλτσα κράνμπερι έτοιμη λίγα καρύδια

Για τη σάλτσα ψωμιού

400 γρ. γάλα200 ml κρέμα γάλακτος150 γρ. ψωμί σε τρίμματα15 γρ. βούτυρομισό κρεμμύδι3 γαρύφαλλα1 φύλλο δάφνηςμοσχοκάρυδοαλάτι πιπέρι3 σκελίδες σκόρδο

Για τις πατάτες

πατατούλες μικρέςβούτυροαλάτιπιπέρι1 σκελίδα σκόρδομυρωδικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γαλοπούλα

Αφήνουμε να ξεπαγώσει η γαλοπούλα για 2 - 3 μέρες. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το αλάτι και τα μυρωδικά. Τα φέρνουμε σε βρασμό, αφαιρούμε από τη φωτιά, κρυώνουμε τη μαρινάδα και βουτάμε μέσα τη γαλοπούλα για 24 ώρες. Στραγγίζουμε, στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και αφήνουμε ξεσκέπαστη τη γαλοπούλα στο ψυγείο για ένα βράδυ. Βάζουμε το μήλο, το θυμάρι, το σκόρδο και το κρεμμύδι κομμένα στα 4 στην κοιλιά της. Αλατοπιπερώνουμε, αλείφουμε με βούτυρο και τυλίγουμε τη γαλοπούλα σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Βάζουμε τη γαλοπούλα πάνω σε σχάρα, από κάτω ένα ταψάκι με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 40 λεπτό ανά κιλό γαλοπούλας και την τελευταία μισή ώρα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα για να πάρει η γαλοπούλα καλό χρώμα. ΠΑΝΤΑ πάνω σε σχάρα.

Για τη γέμιση

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το θυμάρι και το σκόρδο πολύ πολύ καλά στο μισό βούτυρο Αυτό μπορεί να πάρει και μισή με μία ώρα?. Προσθέτουμε το ψωμί, και το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε καλά το ψωμί για να πάρει χρώμα και να γίνει κριτσανιστό. Ύστερα προσθέτουμε τον κύβο και τα υπόλοιπα υλικά σε μικρά κομμάτια, αλλά δεν ανακατεύουμε πολύ για να μην γίνει σαν κόλα. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Για την κράνμπερι σος Απλά ζεσταίνουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε λίγα καρύδια.

Για τη σάλτσα ψωμιού

Βάζουμε το γάλα με το σκόρδο, τη δάφνη, τα γαρύφαλλα και το κρεμμύδι να βράσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει το γάλα τα αρώματα των μυρωδικών για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πετάμε τα μυρωδικά. Ζεσταίνουμε ξανά το γάλα, προσθέτουμε την κρέμα και τα ψίχουλα και σιγοβράζουμε για 2 - 3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Για τις πατάτες

Βράζουμε για 5 λεπτά. Σοτάρουμε καλά στο βούτυρο και ψήνουμε στο φούρνο με αλατοπίπερο και μυρωδικά..

ΤΙΡ: Δεν κόβουμε τη γαλοπούλα για τουλάχιστον μισή ώρα από όταν βγει από το φούρνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα