Ο δρόμος από την δολοφονία του Αλέξη στην τρομοκρατία των Πυρήνων

«Βλέπω στο μυαλό μου συνέχεια την ίδια εικόνα. Μια φιγούρα ανθρώπου να κείτεται στο έδαφος και μια άλλη φιγούρα να προσπαθεί να τον σύρει. Να τον σηκώσει ξανά. Αν δεν έχεις δει άνθρωπο να πεθαίνει, είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Νόμιζα πως γλίστρησε το παιδί. Πως ήταν βρεγμένο το έδαφος και γλίστρησε».Αυτή ήταν η συγκλονιστική εξομολόγηση του αυτόπτη μάρτυρα που περιγράφει τη σκηνή της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η Λία Νεσφυγέ, σε ένα ρεπορτάζ στην εφημερίδα τα ΝΕΑ,

περιγράφει τις δύο παράλληλες ιστορίες δολοφονίας και τρομοκρατίας. Από την μία της νύχτας της 6ης Δεκέμβρη του 2008, όταν ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από την ευθεία βολή του αστυνόμου Κροκονέα και από την άλλη τα περιστατικά του περυσινού χειμώνα, όταν ο άλλοτε φίλος του Αλέξη Γρηγορόπουλου, Νίκος Ρωμανός συλλαμβανόταν ως βασικός ύποπτος για συμμετοχή σε ληστείες και απόπειρες ανθρωποκτονιών με τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Ήταν ο ίδιος ο Νίκος Ρωμανός που είδε τελευταίος ζωντανό τον Αλέξη Γρηγορόπουλο να ψυχορραγεί αιμόφυρτος, ήταν εκείνος που προσπαθούσε να τον σηκώσει όρθιο. Ο κολλητός του φίλος, επέλεξε τον δρόμο της ανομίας και της εκδίκισης, ανοίγοντας νέο κύκλο αίματος.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν τη δολοφονία επιτάχυναν και δρομολόγησαν εξελίξεις που ουσιαστικά οδήγησαν μια νέα γενιά τρομοκρατικής δράσης. Στη διάρκεια των επεισοδίων επηρεάστηκαν και στρατολογήθηκαν νέοι στο λεγόμενο αντάρτικο πόλεων.

Οπως παραδέχονται αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., η δολοφονία του 15χρονου λειτούργησε σαν καταλύτης στο τοπίο της τρομοκρατίας και αποτέλεσε σταθμό για την ανάπτυξη μιας ακόμα γενιάς.

Ο βίαιος θάνατος ενός παιδιού και το κύμα οργής και αγανάκτησης που σήκωσε, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φυσιογνωμία νέων οργανώσεων, όχι μόνο σε ποσοτικό χαρακτήρα, αλλά και σε ποιοτικό ως προς την κλιμάκωση της βίας. Ταυτόχρονα, συνέβαλαν σε ένα άλμα τυφλού μίσους και εκδίκησης, με στόχους κυρίως αστυνομικούς. Από τα γκαζάκια, μέλη της νέας γενιάς πέρασαν στις βόμβες, στα Καλάσνικοφ, ακόμα και σε αιματηρές επιθέσεις - δολοφονίες.

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα