Ο εμίρης του Κατάρ «οργώνει» το Ιόνιο: Αγόρασε οχτώ νησιά [εικόνα]

Ο εμίρης του Κατάρ είχε γίνει γνωστός στο πανελλήνιο μετά από την αγορά της Οξυάς που θα γίνει το πρώτο νησί τέχνης στον κόσμο, δεν έμεινε μόνο εκεί καθώς σχεδιάζει να πάρει και άλλα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Realnews, ο Χαλίφα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι έχει μία ιδιαίτερη αγάπη στο Ιόνιο Πέλαγος καθώς εκτός από την Οξυά, έχει αγοράσει και το νησί του Πεταλά, ενώ αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει και το άλλο μισό.

Ο Εμίρης

του Κατάρ θέλει επίσης να αγοράσει άλλα επτά νησιά στο σύμπλεγμα των Εχινάδων. Ο Πεταλάς όμως, θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς είναι το μεγαλύτερο νησί των Εχινάδων. Ο Πεταλάς βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και ανήκει στον νομό Κεφαλληνίας. Τα τελευταία χρόνια είχε βγει προς πώληση σε μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με τιμή 38 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ο εμίρης το απέκτησε δίνοντας μικρότερο ποσό.

Ο Πεταλάς, που βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας και ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας, είχε βγει τα τελευταία χρόνια προς πώληση σε μεγάλα μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού με τιμή στα 38 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο ο εμίρης φαίνεται να αποκτά το νησί με σαφώς μικρότερο ποσό. Το νησί είναι ακατοίκητο και πέρασε στην ιδιοκτησία ελληνικής οικογένειας πριν από 100 χρόνια από την Μονή Ιωαννίνων. Ο εμίρης του Κατάρ έχει αποκτήσει επίσης την νήσο Δρακονιέρα στις Βόρειες Εχινάδες, το Προβάτι και τέσσερις νησίδες: Γκράβαρης, Απασα, Σωρός και Πίστρος. Παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά δύο ακόμα νησιών, του Βρομώνα και της Μάκρης.

Η αξιοποίηση της Οξυάς στο πρώτο νησί τέχνης στον κόσμο προσκρούει στην ελληνική γραφειοκρατία. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη καθώς το νησί είναι σε καθεστώς Natura. Οι περιορισμοί που είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί ο εμίρης, τον οδήγησαν να αγοράσει και άλλα νησιά προκειμένου να ολοκληρώσει τα επιχειρηματικά του σχέδια για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων επτά αστέρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα