Ο Ντράγκι τυπώνει 1,1 τρισ. ευρώ για την Ευρωζώνη – Εμείς θα κρατάμε ομπρέλα;

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα αποκαλύψει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τα χαρτιά του για την προστασία του Ευρώ και τη σωτηρία της Ευρωζώνης. Μετά από συζητήσεις και υπαναχωρήσεις πολλών μηνών αν όχι και ετών ο κεντρικός τραπεζίτης αναμένεται να ανακοινώσει παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας τη διάθεση 1,1 τρισ. ευρώ στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης για την αγορά ομολόγων.

Η παγκόσμια οικονομία θα παρακολουθεί on line τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στην Φρανκφούρτη καθώς οι ανακοινώσεις Ντράγκι θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή για την αγορά ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κίνηση που θα ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και αναμένεται να δώσει ανάσα ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως έχει γίνει από το καλοκαίρι γνωστό, ο κεντρικός τραπεζίτης προτίθεται να δαπανήσει μέχρι και 1,1 τρισ. ευρώ αφού έχει δεσμευθεί να κάνει περνάει από το χέρι του για να προστατέψει το ευρώ, καθώς τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινείται σχεδόν σε μηδενική βάση, δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αναλάβει δράση για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και της κατανάλωσης.

Η Ελλάδα και οι εκλογές

Από ελληνικής πλευράς, οι ανακοινώσεις του κ. Ντράγκι αναμένονται με κομμένη την ανάσα καθώς εκτός των άλλων συμπίπτουν με τα τελευταία 24ωρα της προεκλογικής εκστρατείας και τα επιτελεία των κομμάτων περιμένουν με τα πληκτρολόγια στο χέρι για τις πρώτες ανακοινώσεις.

Το ένα σενάριο είναι να ανακοινώσει ότι θα αγοράζει και ελληνικά ομόλογα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.Το εναλλακτικό σενάριο, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναβάλλει την απόφαση σε ότι αφορά στα ελληνικά ομόλογα για μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ το μήνα ενώ η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να είναι τουλάχιστον ένα έτος - φτάνοντας πιθανότατα έως τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανερχόταν στα 500 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το ύψος του θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 600 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει προοπτικά ακόμη και στο 1,1 τρισ. ευρώ.

Ενδεχόμενη ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, θα εξασφαλίσει στη χώρα επιπλέον ρευστότητα η οποία αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 16 - 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος του προγράμματος. Τη ρευστότητα αποκτούν αρχικά οι τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να τη διοχετεύσουν στην αγορά.

Οι λεπτομέρειες θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Αυτό που θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι οι λεπτομέρειες του προγράμματος ποσωτικής χαλάρωσης (QE). Τα ερωτήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής;

Αν θα μπει όριο στη δυνατότητα της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα και ποιο θα είναι αυτό.Αν θα μπει χρονικό όριο. Δηλαδή αν το πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.Ποιος θα είναι ο αγοραστής. Θα αγοράζει απευθείας η ΕΚΤ αναλαμβάνοντας το ρίσκο ή οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών που σημαίνει ότι το ρίσκο θα αναλαμβάνει η κάθε χώρα ξεχωριστά;

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα δύο άλλοι παράγοντες. Καταρχήν η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Από χθες φημολογείται ότι το πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί από την 01/03. Είναι σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα καθώς στο τέλος Φεβρουαρίου λήγει η παράταση του μνημονίου.

Έτσι, είναι πολύ πιθανό, η ΕΚΤ να αρνηθεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Διατυπώνεται και ένα άλλο ερώτημα: Αν η νέα κυβέρνηση καταλήξει με τους δανειστές σε προσωρινή συμφωνία για παράταση του υφιστάμενου μνημονίου για δύο ή περισσότερους μήνες προκειμένου να καταλήξουν οι όποιες διαπραγματεύσεις, το μεσοδιάστημα η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα;

The post Ο Ντράγκι τυπώνει 1,1 τρισ. ευρώ για την Ευρωζώνη – Εμείς θα κρατάμε ομπρέλα; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα