Ο Πούτιν «κατέρριψε» και τον Tourkish Stream!

Ραγδαίες εξελίξεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο φέρνει η πτώση του μαχητικού με την Ρωσία να έχει κηρύξει πλέον οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε το τέλος του πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνέδεε τη Ρωσία με την Τουρκία, του λεγόμενου Turkish Stream. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως αντίδραση στην πτώση του μαχητικού και την ανακοίνωσε

ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey Ulyukayev.

«Αυτό το πρότζεκτ δεν διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.

Επίσης, ο ίδιος μίλησε και για πιθανή ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010), στον Νότο της Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μπαίνει «φρένο» στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού επενδυτικού fund που ήταν στα σκαριά.

Τα οικονομικά αντίποινα και οι εξηγήσεις

Τα οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία είχε προαναγγείλει το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέτεφ. Είπε ακόμη, σε μια συνάντηση που είχε με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επισήμανε ότι η Μόσχα περιμένει ακόμα μια λογική εξήγηση για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν εξετάζει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας ή την επιβολή εμπάργκο στο εμπόριο τροφίμων. «Περιμένουμε ακόμα μια ρεαλιστική εξήγηση από την τουρκική πλευρά» δήλωσε ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις προσπάθειες της Τουρκίας να ρίξει τους τόνους και να καλμάρει τη Ρωσία ξεκαθαρίζοντας δια αξιωματούχων ότι έχει καλές διαθέσεις απέναντι στη Μόσχα κι ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει να διαταράξει την σχέση της με την ρωσική κυβέρνηση.

Όμως, η Ρωσία συνεχίζει να κρατά αδιάλλακτη στάση στέλνοντας μία ισχυρή προειδοποίηση στην Τουρκία καθώς λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από την τουρκική αεροπορία, ρωσικά μαχητικά άνοιξαν πυρ κατά τουρκικής αυτοκινητοπομπής σκοτώνοντας επτά άτομα και τραυματίζοντας δέκα.

«Θα απαντάμε όταν παραβιάζεται ο Εθνικός Εναέριος Χώρος - Η Ρωσία χτυπά την αντιπολίτευση»

«Αυτόματη αντίδραση» σύμφωνα με τις οδηγίες του τουρκικού στρατού, χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η χώρα θα συνεχίσει να απαντά με τον ίδιο τρόπο όπως στην περίπτωση του ρωσικού μαχητικού, όταν παραβιάζεται ο εναέριος χώρος της Τουρκίας.

«Αν σήμερα υπάρξει μία νέα παραβίαση του εναέριου χώρου μας, τότε είμαστε ικανοί να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα χαρακτήρισε την αντίδραση του Κρεμλίνου «συναισθηματική», που όπως τόνισε δεν αρμόζει σε πολιτικούς, έπειτα από τη σκληρή στάση που έλαβαν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, και ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Βέβαια, σε μία προσπάθεια να χαμηλώσει τους τόνους, παρά την παραπάνω εκρηκτική δήλωση, είπε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να πλήξει τη Ρωσία, μία χώρα, όπως τόνισε, με την οποία η Άγκυρα διατηρεί ισχυρές σχέσεις.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να θέσουμε στο στόχαστρο την Ρωσία, με την οποία διατηρούμε ισχυρούς δεσμούς», επισήμανε και εξήγησε πως δεν ήταν γνωστή η ταυτότητα του αεροσκάφους τη στιγμή του περιστατικού.

Την ίδια στιγμή, πάντως, τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να απολογηθεί η Τουρκία στη Ρωσία και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αν υπάρχει μία πλευρά που πρέπει να απολογηθεί, δεν είμαστε εμείς. εκείνοι που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου πρέπει να απολογηθούν. Οι πιλότοι μας και οι ένοπλες δυνάμεις, απλώς εκτέλεσαν το καθήκον τους, το οποίο αφορά στην απάντηση των παραβιάσεων των κανόνων. Πιστεύω πως αυτή είναι η ουσία».

Σε δήλωση του που είχε προηγηθεί, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στις καταγγελίες της Ρωσίας για συνεργασία Τουρκίας-Ισλαμικού Κράτους «σήκωσε το γάντι» τονίζοντας πως μόνο η Τουρκία πολεμά πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και πως η Ρωσία «δεν πολεμά τους τζιχαντιστές, αλλά την αντιπολίτευση του Άσαντ, τους Τουρκμένους».

«Είναι ανοησίες ότι εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο από τους τζιχαντιστές. Όποιος το ισχυρίζεται πρέπει να το αποδείξει», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε: «Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητος. Μόνο η Τουρκία πολεμά πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος. Η Συρία και ο Άσαντ το στηρίζουν». «Το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στον Άσαντ», επέμεινε, «αυτός και οι υποστηρικτές του είναι οι πηγές που χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος». «Θέλω να σας ρωτήσω ποιος στηρίζει το Daesh; Ποιος σκότωσε 380.000 ανθρώπους με πυραύλους και βόμβες; Ήταν ομάδες της αντιπολίτευσης»;

Η Τουρκία αγοράζει πετρέλαιο και αέριο μόνο από γνωστές πηγές διεθνώς, κατέληξε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις της με την Ρωσία»

Νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε νέα επίθεση στην τουρκική ηγεσία για την υπόθεση της κατάρριψης του ρωσικού Σουκχόι, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι σκόπιμα οδηγεί σε αδιέξοδο τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η Τουρκία ακόμα δεν έχει ζητήσει «συγγνώμη» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού και επανέλαβε την άποψη ότι η ενέργεια της Τουρκίας ήταν «πισώπλατη μαχαιριά».

«Ήταν μια ανεξήγητη και ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που πιστεύαμε ότι είναι σύμμαχοι και εταίροι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας» δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος.

Κινήσεις που παραπέμπουν σε προπαρασκευή πολεμικής σύρραξης

Με εντολή Πούτιν οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη στρατιωτική βάση κοντά στη Λαττάκεια, μόλις 30 μίλια από τα σύνορα με την Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο ο Πούτιν θέλει να περάσει στην Τουρκία το μήνυμα ότι αν η ένταση κλιμακωθεί και άλλο η Ρωσία θα απαντήσει με δυναμικό τρόπο.

Λίγες ώρες αργότερα ο Ερντογάν σήκωσε το γάντι και έστειλε 20 τανκς στα νοτιοδυτικά σύνορα με τη Συρία. Την ίδια στιγμή 18 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη εστάλησαν στην περιοχή για να κάνουν περιπολίες στα σύνορα. Όπως εκτιμούν έμπειροι αναλυτές (αν και καμιά πλευρά δεν επιθυμεί την σύρραξη) πλέον με την ατμόσφαιρα τεταμένη και τα νεύρα τεντωμένα, μια σπίθα αρκεί για να βάλει φωτιά στην περιοχή.

The post Ο Πούτιν «κατέρριψε» και τον Tourkish Stream! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα