Ο Σαμαράς πήρε αυτό που ήθελε από τη Σύνοδο Κορυφής

Δεν ήταν η οικονομική κρίση της χώρας στο επίσημο πρόγραμμα συνομιλιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά οι ηγέτες των χωρών μελών μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης (λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα δηλαδή) αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν ένα τελικό κείμενο για την Ελλάδα. Χειροκρότησαν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και ευχήθηκαν ανάλογη συνέχεια. Για πρώτη φορά μπαίνει σε επίσημο έγγραφο της Συνόδου το εργασιακό.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις πολιτικές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα προσαρμογής και προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της εν εξελίξει επανεξέτασης», αναφέρεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 17 χωρών μελών της ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Τα λόγια αυτά έφεραν μεγάλη ικανοποίηση στην ελληνική αποστολή καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ανέμενε και διεκδικούσε στήριξη από τους Ευρωπαίους ηγέτες εδώ και πολλές ημέρες. Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο η Σύνοδος αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την ελληνική κυβέρνηση επί της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος.

Στη δήλωση, η επισημαίνεται βέβαια εμμέσως πως θα πρέπει να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο εργασιακό παρότι αυτό δεν προβλέπεται από το Μνημόνιο (αλλά είναι άμεση προτεραιότητα της Τρόικας):

«Το Eurogroup (σσ. αναφέρεται στο επικείμενο συμβούλιο της 12ης Νοεμβρίου) θα αξιολογήσει το αποτέλεσμα της επανεξέτασης υπό το πρίσμα της έκθεσης της τρόικας και θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επικροτούμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της και επαινούμε τις αξιοσημείωτες προσπάθειες του ελληνικού λαού. Έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος (good progress είναι η ακριβής αναφορά των ηγετών της ευρωζώνης) προκειμένου το πρόγραμμα προσαρμογής να επανέλθει σε τροχιά. Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει πιο ανταγωνιστικός ο ιδιωτικός τομέας, να αυξηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Οι προϋποθέσεις αυτές θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της ανάπτυξης στην Ελλάδα και θα εξασφαλίσουν το μέλλον της στη ζώνη του ευρώ».

Και τώρα σειρά έχει η Τρόικα

Η πιο μεγάλη αγωνία για τον Αντώνη Σαμαρά, μετά την εξασφάλιση της θετικής αναφοράς στα συμπεράσματα της Συνόδου, είναι να κλείσει οριστικά η συμφωνία με την τρόικα πριν την συνεδρίαση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου, το οποίο ουσιαστικά εξουσιοδοτήθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής να αποφανθεί επί της εκταμμίευσης της επόμεσης δόσης από το πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ζήτησε να γίνει άμεση εκταμμίευση ολόκληρου του ποσού γιατί η ελληνική οικονομία δεν θα αντέξει κάτι λιγότερο…

Keywords
Τυχαία Θέματα