Ομπάμα: Η λιτότητα δεν είναι λύση – Σαμαράς: Το success story θα είναι Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό

23:30 8/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ Μπάρακ Ομπάμα και Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την οικονομική κρίση, την ανεργία αλλά και την ενέργεια, ενώ δεν δίστασαν να μιλήσουν για τις καλές σχέσεις που συνδέουν ΗΠΑ και Ελλάδα.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Ηνωμένων Πολιτειών

και ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσαν:

Ομπάμα: «Η φιλία που συνδέει την Ελλάδα και την Αμερική είναι πάνω από όλα. Η κοινότητα των Ελλήνων εδώ είναι επιχειρηματίες και αρχηγοί στις κοινότητές τους. Είμαστε όλοι συνειδητοποιημένοι για τις δύσκολες ώρες που περνά η Ελλάδα και η Αμερική έχει πάρει αποφάσεις να ελευθερώσει τα ταλέντα των Ελλήνων.

Εκτενείς συζητήσεις κάναμε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και δεν είναι η λιτότητα η μόνη λύση. Υπάρχουν χώρες της Ευρώπης με υψηλή απασχόληση και ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει τις σκληρές αποφάσεις που απαιτούνται, για να δει ο λαός του φως.

Τα στοιχήματα είναι μεγάλα, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και είναι σημαντική για εμάς, και μας έχει βοηθήσει στην αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το γενικότερο περιβάλλον, στη Μεσόγειο, που είναι απαιτητική... γειτονιά. Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, συγκρούσεις δεκαετιών να επιληφθούν και να λυθούν. Είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα από την Κύπρο για την επίλυση αυτών των διαφορών.

Είμαστε περήφανοι για τη φίλια με την Ελλάδα».

Σαμαράς: «Είχαμε μια πολύ καλή ανάλυση με τον πρόεδρο, αλλά θέλω να πω, ότι είμαστε φίλοι. Και αυτό γιατί οι λαοί μας υποστηρίζονται και αγαπούν θεσμούς όπως η ελευθερία και η δημοκρατία.

Οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι τεράστιες αλλά δεν είναι τσάμπα. Εστιάζουμε στους θεσμούς ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι Έλληνες έχουν θυσιάσει πάνω από το 1/4 του εθνικού προϊόντος.

Όταν η Ελλάδα θα τα καταφέρει, θα τα έχει καταφέρει και η Ευρώπη. Το success story θα είναι Ευρωπαϊκό και όχι μόνο Ελληνικό. Η περιοχή μας έχει πολλά προβλήματα, αλλά θα τα λύσουμε με τη συνεργασία. Θα στηρίξουμε το εθνικό και διεθνές δίκαιο για να επιλυθούν οι διαφορές και οι διαφωνίες στην περιοχή μας, στις οποίες και αναφέρθηκε ο Πρόεδρος.

Νομίζω ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά μέσω τις αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.

Έχουμε τεράστια ενεργειακά αποθέματα στη γειτονιά μας και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για τις ανάγκες τις Ευρώπης».

Keywords
Τυχαία Θέματα