Οι συνομιλίες του Ρίτσαρντ Νίξον στην δημοσιότητα 40 χρόνια μετά

Στη δημοσιότητα και τους επίδοξους ερευνητές παραδόθηκαν οι μυστικές συνομιλίες του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρίτσαρντ Νίξον.

Επιμέλεια: Νίκος Γκιώνης

Η προεδρία του Νίξον έχει μείνει στην ιστορία για πολλούς λόγους. Μετά από μία διακυβέρνηση των Δημοκρατικών και έναν οδυνηρό πόλεμο στο Βιετνάμ, μετά την υστέρηση σε σχέση με την ΕΣΣΔ της εποχής Μπρέζνιεφ, ο Νίξον και η κυβέρνησή του άλλαξαν την πορεία των γεγονότων στα τέλη της δεκαετίας του

1960.

340 ώρες συνομιλιών του πρώην Αμερικανού προέδρου που αφορούν πολλά ιστορικά γεγονότα τόσο εσωτερικής όσο και εξωτερικής πολιτικής από τις 9 Απριλίου έως της 12 Ιουλίου είναι έτοιμες να ερευνηθούν. Αρχικά, το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, κατά το οποίο αποδείχθηκε πως ο πρόεδρος παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του Δημοκρατικού Κόμματος στο ομώνυμο κτήριο, καταλαμβάνει αρκετό χώρο στο εν λόγω αρχείο.

Μάλιστα ενδιαφέρον έχουν τα τηλεφωνήματα των δύο επόμενων εκλεγμένων Αμερικανών προέδρων, του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια εκείνη την εποχή Ρέιγκαν και ο πρόεδρος της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Επιτροπής Τζορτζ Μπους τηλεφώνησαν τις παραμονές της αποκάλυψης των σκανδάλων και δήλωσαν την στήριξή τους στον Ρίτσαρντ Νίξον.

Φυσικά τεράστια ιστορικής αξίας είναι οι συνομιλίες των δύο πιο δυνατών ανδρών του πλανήτη Ρίτσαρντ Νίξον και Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ο πρόεδρος και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ προσπάθησαν να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον καλλιεργώντας ένα κλίμα ύφεσης στις διεθνείς σχέσεις της εποχής. Όπως κάνουν γνωστό τα νέα δεδομένα ο Νίξον εξομολογήθηκε στον Μπρέζνιεφ πως μία συνεργασία των δύο κολοσσών του κόσμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη πρόοδο.

Η παραπάνω πληροφορία μάλιστα αποτελεί ακόμη μία απόδειξη της ήδη γνωστής από τα αρχεία καλής σχέσης των δύο χωρών εκείνο το διάστημα.

Τέλος τα αρχεία συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου δεν παραλείπουν να αναφέρουν και πλευρές της σινοαμερικανικής προσέγγισης. Ο Νίξον φαίνεται να δηλώνει πως η Κίνα είναι ο πιο σκληρά εργαζόμενος λαός του κόσμου, ενώ ιδιαίτερα αποκαλυπτικές είναι οι καταγεγραμμένες κουβέντες με τον Αμερικανό απεσταλμένο στο Πεκίνο Ντέιβιντ Μπρους. Ο Μπρους μιλά για την σινοσοβιετική ρήξη και σχολιάζει πως η Αμερική ως φίλος της Κίνας θα επωφεληθεί και ότι μία τέτοια συμμαχία είναι το κλειδί για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.

Ο πρόεδρος Νίξον είχε ζητήσει να τοποθετηθούν μικρόφωνα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Λευκό Οίκο ώστε να καταγραφούν οι συνομιλίες και να παραδοθούν στους ιστορικούς προς διερεύνηση. Τα μικρόφωνα αφαιρέθηκαν μετά την παραίτησή του το 1974, ενώ ακόμα φυλάσσεται ηχητικό υλικό 700 ωρών που δεν δίδεται στη δημοσιότητα για λόγους γενικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα