Ολικό facelift στη ΝΔ με το νέο καταστατικό- Όλες οι αλλαγές, οι αντιδράσεις και οι ζυμώσεις

Στην επί της ουσίας αλλαγή της φυσιογνωμίας της ΝΔ προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ μέσω του νέου καταστατικού του κόμματος, το οποίο ετέθη προς διαβούλευση και αναμένεται να κυρωθεί, εν όλω ή με μικρές αλλαγές, στο επερχόμενο τακτικό συνέδριο του κόμματος. Στο νέο καταστατικό, το οποίο αποτελεί δείγμα της νέας νοοτροπίας που θέλει να εμφυσήσει στη ΝΔ

ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφονται ριζοσπαστικές τομές αναφορικά με τη θητεία του προέδρου, το ασυμβίβαστο κομματικής και κρατικής θέσης, τα οικονομικά της ΝΔ, τους χρόνους διεξαγωγής του συνεδρίου και τον ρόλο και τη δομή των κομματικών οργάνων, σε μια προσπάθεια για ολικό facelift του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Το νέο καταστατικό της ΝΔ, το οποίο πρόκειται να κυρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, από το συνέδριο της ΝΔ τις ερχόμενες μέρες εμπεριέχει δομικές αλλαγές στη φυσιογνωμία της ΝΔ, τις οποίες εισηγείται ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια εναρμόνισης της λειτουργίας της ΝΔ με τα standards των άλλων, πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων. Οι εν λόγω καταστατικές αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν πολλά από αυτά που γνωρίζαμε έως σήμερα, είναι ήδη αναρτημένες στη σελίδα synedrio.nd.gr, σε μια έκδοση περίπου 5500 λέξεων, μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το σύνθετο και μακροσκελές (περίπου 11.000 λέξεις) σημερινό καταστατικό του κόμματος.

Η πρώτη και βασικότερη τομή, την οποία επιφέρει ο κ. Μητσοτάκης είναι η θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος. Η θητεία θα είναι πενταετής και ισχύει από την ημερομηνία εκλογής του προέδρου, άρα στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη θα μετρά από τις 11 Ιανουαρίου του 2016 και για έξι χρόνια. Αυτόματη παράταση της θητείας θα είναι δυνατή, μόνο αν ο πρόεδρος του κόμματος εκείνη την περίοδο είναι πρωθυπουργός ή η ΝΔ συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλιώς θα εκκινούνται κανονικά οι διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού, στην οποία ο απερχόμενος θα μπορεί να συμμετέχει. Αλλαγή όμως υπάρχει και στο ποιος θα μπορεί να είναι υποψήφιος αρχηγός, μιας και αποκλείονται εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και μειώνεται ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών από τους 50 στους 15. Πλην όμως, οι 15 υπογράφοντες θα πρέπει να προέρχονται αποκλειστικά από την Πολιτική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, η οποία θα έχει μειωμένη σύνθεση.

Ως προς τα της Π.Ε., προωθείται η δραστική μείωση των μελών της, από τον σημερινό αριθμό των 550. Οι αιρετοί μειώνονται από 200 σε 100, ενώ θα υπάρχουν ex officio μέλη: ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, οι πρώην πρόεδροι, οι υποψήφιοι πρόεδροι που συγκέντρωσαν άνω του 20%, οι βουλευτές περιφερειάρχες που είναι και στο ΔΣ της ΕΝΠΕ, δήμαρχοι που είναι στο προεδρείο του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ενώ το 10% των μελών θα προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ. Η Π.Ε. θα έχει διετή θητεία και θα συνεδριάζει τακτικά ανά τρεις μήνες, αλλά θα δύναται και να συγκαλείται εκτάκτως. Πλέον, η Π.Ε. δεν θα δύναται να αμφισβητήσει τον πρόεδρο, καθώς αυτό το δικαίωμα θα έχουν πλέον μόνο η Κ.Ο. και το εθνικό συνέδριο.

Το συνέδριο του κόμματος θα συγκαλείται μια φορά σε κάθε ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει πως, ενδιαμέσως των συνεδρίων, θα υπάρχει αυτό που η ηγεσία της ΝΔ ονομάζει «σταθερός πολιτικός κύκλος», όπου θα τρέχουν άλλες κομματικές διαδικασίες και θα δίνεται έμφαση στην παραγωγή πολιτικής. Ο αριθμός των συνέδρων θα είναι μειωμένος, καθώς, εκτός των ex officio, οι αιρετοί θα περιοριστούν σε 1000, όταν για το φετινό συνέδριο εξελέγησαν πάνω από 2000 άτομα.

Ενδιαφέρον έχει και η ιδιότητα του μέλους, καθώς καθιερώνεται το Εθνικό Μητρώο Μελών, ενώ κανείς θα μπορεί να γίνεται μέλος της ΝΔ με ηλεκτρονική αίτηση. Μόνο τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να ψηφίζουν σε ανοιχτή, καθολική διαδικασία για τον πρόεδρο του κόμματος και μέλος θα θεωρείται, όποιος έχει εγγραφεί έως και 15 μέρες πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Μια από τις μεγάλες τομές του κ. Μητσοτάκη είναι η καθιέρωση του ασυμβιβάστου μεταξύ κομματικής ιδιότητας και κυβερνητικής ή διοικητικής θέσης. Φερ ειπείν, δεν θα μπορεί κάποιος να είναι γραμματέας σε κάποια γραμματεία της ΝΔ και παράλληλα να κατέχει μια κρατική θέση, σε μια ΔΕΚΟ ή σε κάποια ανώτερη βαθμίδα, πέραν της υπαλληλικής, σε δημόσιο οργανισμό ή υπηρεσία.

Με το νέο καταστατικό, μπαίνει τέλος στον τραπεζικό δανεισμό του κόμματος, το οποίο από εδώ και πέρα θα πορεύεται με βάση την αρχή της αυτοτέλειας, ενώ δημιουργείται η Εξελεγκτική Επιτροπή, αποτελούμενη από 3 μέλη της Κ.Ο. που θα επιλέγει ο πρόεδρος και η οποία θα επιβλέπει τα οικονομικά της Δ. Υποχρεωτικά, ετησίως θα δημοσιεύεται ο ισολογισμός για την οικονομική χρήση της ΝΔ.

Τέλος, ως προς την επιλογή των υποψήφιων βουλευτών για το κόμμα, την επιλογή θα κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, επί τη βάσει όμως ενός συστήματος αξιολόγησης, ενώ θα υπάρχει και ένα σχετικό Μητρώο Υποψηφίων. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα μπορεί να απευθυνθεί και στη βάση, ζητώντας τη γνώμη των μελών του κόμματος, κάτι που de facto ενισχύει τον ρόλο των τοπικών οργανώσεων.

Αποχώρηση Ταυρή και ζυμώσεις ενόψει συνεδρίου

Φυσικά, όλες οι παραπάνω τομές δεν πρόκειται να περάσουν με…περίπατο. Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται σε ένα μέρος των μελών της ΝΔ είναι η ανακοίνωση αποχώρησης του μέχρι πρότινος προέδρου της ΚΕΦΕ Φίλιππου Ταυρή, το βράδυ που η ΚΕΦΕ επικύρωνε τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, αλλά και τις εκλογές για τους συνέδρους.

«Η έλλειψη δυνατότητας ουσιαστικής παρέμβασης της ΚΕΦΕ στην όλη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών και ως εκ τούτου διασφάλισης των αποτελεσμάτων, μαζί με την εμμονή στην αυθαίρετη και αντικαταστατική άποψη της συμμετοχής 803 επιπλέον συνέδρων στο επικείμενο συνέδριο με οδήγησαν σε παραίτηση από την θέση του Πρόεδρου του συγκεκριμένου οργάνου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής των εσωκομματικών εκλογών. Η ιστορία μου στη Νέα Δημοκρατία δεν μου επιτρέπει να χρησιμοποιηθώ ως άλλοθι συγκεκριμένων αντικαταστατικών και αντιδεοντολογικών ενεργειών», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Ταυρής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ στελεχών της ΝΔ, προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή στάση στο συνέδριο ενάντια στον τρόπο που προωθείται το καταστατικό, μιας και θεωρούν πως πρώτα θα έπρεπε να έχει περάσει από την Εκτελεστική Γραμματεία και την Πολιτική Επιτροπή και στη συνέχεια να βγει προς διαβούλευση. Άλλωστε, τα μέλη της ίδιας άτυπης ομάδας έχουν βάλει στο στόχαστρο και τον γραμματέα Οργανωτικού Βασίλη Σπανάκη, ο οποίος «ετρεξε» τις ανωτέρω εσωκομματικές εκλογές για τους χειρισμούς του, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις και αλλοίωση του σώματος του συνεδρίου.

The post Ολικό facelift στη ΝΔ με το νέο καταστατικό- Όλες οι αλλαγές, οι αντιδράσεις και οι ζυμώσεις appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα