Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ: Τρώνε οι γαύροι αρκούδα; Εύκολα…

Γράφει ο Πέτρος Κωστόπουλος-

Σε λίγη ώρα αρχίζει του ματς για τον ημιτελικό της Euroleague ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η νεανική αλλά κυρίως πάρα πολύ φτηνή ομάδα του Ολυμπιακού, έχοντας κάνει ήδη την υπέρβαση, καλείται να κάνει άλλη μία και να «καθαρίσει» την

πιο ακριβή ομάδα της Ευρώπης.

Τι θα παίξει ρόλο σε αυτό το ματς; Διάβαζα τις προάλλες τον κόουτς του Ολυμπιακού, Γιώργο Μπαρτζώκα, να λέει ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει τι παίζει σημαντικότερο ρόλο σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η θέληση, τα συστήματα, η μέρα των παικτών, ή μήπως οι βιορυθμοί. Έχει δίκιο ο άνθρωπος που ψάχνεται ακόμα. Λένε συνήθως ότι το μπάσκετ είναι το πιο δίκαιο άθλημα γιατί κερδίζει πάντα ο καλύτερος, αν οι διαιτητές είναι σωστοί. Απλά θα συμπλήρωνα πως κερδίζει ο καλύτερος εκείνης της μέρας και όχι ο θεωρητικά καλύτερος. Πώς μπορείς να ερμηνεύσεις φαινόμενα όπως το προπέρσινο όπου ο Ολυμπιακός ρίχνει 50 πόντους στην Σιένα και μετά από δύο μέρες στο ίδιο γήπεδο χάνει με 20. Πώς να ερμηνεύσεις ότι οι Miami Heat χάνουν στην έδρα τους από το Σικάγο την μία μέρα και μετά τους ρίχνουν 30 πόντους στο κεφάλι. Πώς να ερμηνεύσεις ότι ο Ολυμπιακός πέρσι με την ΤΣΣΚΑ επί 33 λεπτά έτρωγε ξύλο αλύπητο και στο τέλος της πήρε τα σώβρακα.

Είναι προφανές ότι το μπάσκετ είναι θέμα μέρας. Καλά είναι τα συστήματα, καλή είναι η θέληση για την νίκη αλλά φαίνεται ότι κάποιοι άλλοι παράγοντες παίζουν τελικά ρόλο. Αν δεν κόλλαγε ο Παπανικολάου πχ, έξι στα έξι τρίποντα στην Κίμκι, αυτήν την στιγμή ο Ολυμπιακός μάλλον δεν θα ήταν στο Λονδίνο. Αν ο Σπανούλης, μετά από τέσσερα ματς που οι Τούρκοι της Εφές τον είχαν δέσει χειροπόδαρα, δεν έβλεπε ξαφνικά το καλάθι σαν βαρέλι, ο Ολυμπιακός και πάλι δεν θα ήταν στο Λονδίνο.

Δεν μου λέει τίποτα λοιπόν που η ΤΣΣΚΑ θεωρείται καλύτερη ομάδα. Καλύτερη ήταν από την Κάχα Λαμποράλ και οι Βάσκοι έφτασαν να τους ρίχνουν 30 πόντους στο κεφάλι και στο τέλος οι Ρώσοι προκρίθηκαν με όργιο διαιτητικών σφυριγμάτων. Δεν υπάρχει «άχαστη» ομάδα. Και είναι αυτό το «περίεργο» θέμα ημέρας.

Οκ, είναι γνωστό, η ΤΣΣΚΑ θα πάει σε σετ παιχνίδι, οργανωμένο και θα θέλει να περνάει την μπάλα στους ψηλούς. Γνωστό είναι επίσης ότι ο Ολυμπιακός θα το πάει στον τσαμπουκά (ενέργεια το λένε) και στις γρήγορες επιθέσεις. Γνωστό επίσης ότι ο Μεσίνα θα κάνει διάφορα κολπάκια και τρικ κατά την διάρκεια του αγώνα, κάτι που δεν έκανε ο Καζλάουσκας ο οποίος πέρσι μαζί με τον αυτόχειρα Τεόντοσιτς, έκαναν τεράστιο δώρο στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος στην άμυνα και στους ψηλούς απ’ότι ήταν πέρσι, μετά την φυγή του ιδιωματικού Ντόρσεϊ. Υποτιμημένη θεωρώ και την έλλειψη του Μάντζαρη ο οποίος εξελισσόταν σε point guard υψηλών προδιαγραφών. Τον είχε τον Τεόντοσιτς, εύκολα. Από τα οχτώ μέτρα θα σούταρε ο άναρχος Σέρβος. Ο Πάουελ, είναι ψηλός του «βουτύρου». Συνέχεια κοιτάει λίγο χαμένος και έκπληκτος την εξέλιξη των φάσεων. Αν του κάτσει όμως μέρα του Πάουελ και ξυπνήσει θυμούμενος ότι στην Αμερική οι μπασκετμπολίσtες ξυπνάνε στα play offs, και βάλει πέντε έξι σουτάκια από τα πέντε μέτρα αλλά και κάνει και δύο τρία καλά κοψίματα, γιατί μπορεί να το κάνει, πίσω, τότε κάτι καλύτερο θα γίνει. Τον λυπάμαι τον ήρωα του Ολυμπιακού, τον Κάιλ Χάινς που μπαίνει στο 13ο λεπτό, (σημαδιακό) κάτι σαν γούρι του Μπαρτζώκα μου κάνει, για να καθαρίσει την μπουγάδα. Ούτε ο άλλος ο Σερμαντίνι τον έχει βοηθήσει γιατί και αυτός σε κάθε φάση, δείχνει έκπληκτος και κοιτάει γύρω σαν να έχει χάσει κάτι. Βέβαια και η ΤΣΣΚΑ έχει δύο τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με πέρσι. Καταρχήν τον διαστημικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα Κιριλένκο, αλλά και τον δίμετρο point guard, Σβεντ. Είναι όμως πιο οργανωμένη ομάδα με καλύτερη άμυνα πράγμα που οφείλει στον Μεσίνα.

Πολλοί παίκτες του Ολυμπιακού μπορούν να πάρουν το ματς σαν ηγέτες. Κυρίως ο Σπανούλης βέβαια (που του βγάζω το καπέλο για τον τεράστιο τσαμπουκά και εγωισμό που έχει) αλλά και ο Παπανικολάου, ο Πρίντεζης και ο Λο, αν βρεθούν σε καλή μέρα.

Οι Ρώσοι δείχνουν να θέλουν εκδίκηση για πέρσι. Κακός οδηγός σκέψης, όπως τους λέει και ο Μεσίνα. Οι Ολυμπιακοί κάνουν τους κουλαριστούς, λένε συνέχεια ότι χαίρονται που είναι εκεί, λένε ότι θέλουν να το χαρούν και εγώ απλά ελπίζω ότι λένε ψέμματα. Ότι κάνουν ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Μάγος δεν είμαι για να ξέρω τι θα γίνει, αλλά σίγουρα ξέρω ότι δεν θα ήθελα να ξαναδώ άλλη μία διαιτησία σαν αυτές που έχει καλομάθει φέτος η ΤΣΣΚΑ. Για να πω και την αλήθεια και εγώ σαν οπαδός είμαι ευχαριστημένος που ο Ολυμπιακός είναι για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια σε final four. Και είμαι περήφανος που αυτή η ομάδα κατάφερε να είναι εκεί για δεύτερη χρονιά δέκα εκατομμυρίων όταν το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ είναι 35 εκατομμύρια!

Ναι, έχω και ένα γούρι για σήμερα. Εντάξει και εσώρουχο έχω αλλάξει και μπλουζάκι, δεν είμαι ο Αλέφαντος. Το γούρι μου είναι ο Σπανούλης. Όποτε είναι γκαστρωμένη η γυναίκα του ο Βασίλης παίρνει το κύπελλο. Και πάει για το τρίτο παιδί ο αρχηγός. Και μια και τον ανέφερα θέλω να πω δύο λόγια για τον Σπανούλη. Δεν είναι που βγήκε MVP αλλά το παλικάρι, δεν υπάρχει. Μεγαλύτερη διάκριση για αυτόν είναι αυτό που είπε τις προάλλες ο Γκάλης, ότι πιο κοντά στο παιχνίδι του βρίσκεται ο Σπανούλης. Ξέρει ο «γκάνγκστερ» τι λέει. Δεν είναι μόνο που μπουκάρει, δεν είναι που στέκεται και κάνει δύο σπασίματα στον αέρα. Είναι που ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν κωλώνει πουθενά. Έχω χρόνια να δω αρχηγό του Ολυμπιακού με τέτοιο ντράιβ. Καμμία φορά δυσανασχετούμε όλοι όταν τον βλέπουμε να κάνει καμμία λάθος πάσα, ή να κρατάει την μπάλα πολύ. Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι όμως, είναι ότι σε κάθε ματς ο Σπανούλης αντιμετωπίζεται σαν αλεπού σε αγγλικά χωράφια που τον κυνηγούν 20 έφιπποι με όπλα. Δεν υπάρχει άλλος παίκτης που σε κάθε ματς σχεδόν, να τον κυνηγάνε μόνιμα τρεις αντίπαλοι και καμμία φορά να έρχεται και τέταρτος. Και μάλιστα σε μία εποχή που οι άμυνες σκοτώνουν, δεν είναι όπως η εποχή του Γιαννάκη, του Γκάλη και του Πάσπαλιε, που μπορούσες να βάλεις 40 πόντους για την πλάκα.

Σιγά μην τρομάξουμε με την «αρκούδα». Αλλά ό,τι και να γίνει ήδη πρέπει να ευχαριστούμε τα παλικάρια που έφτασαν εκεί. Άντε με το καλό!

Keywords
Τυχαία Θέματα