ΟΟΣΑ: Η ύφεση θα συνεχιστεί στην Ελλάδα και το 2014

Λιγότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους είναι οι Έλληνες συγκριτικά με το μέσο όρο παγκοσμίως σύμφωνα με το δείκτη “Καλύτερης Ζωής” του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση, σε σύνολο 36 χωρών, για το πόσο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι είναι οι πολίτες που ζουν στη χώρα.

Για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ

προβλέπει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί για έβδομο χρόνο και το 2014 με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2%. Γαι το 2013, η συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4,8%. Επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι δυσμενέστερες από εκείνες της Κομισιόν που βλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Κατά συνέπεια ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα υπάρξουν επιπλοκές στη δυνατότητα της Αθήνας να επιστρέψει στις αγορές, καθώς η βαθύτερη ύφεση μπορεί να αναγκάσει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σε έκτακτο δανεισμό. Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014.

Για την Πορτογαλία ο ΟΟΣΑ προβλέπει για φέτος ύφεση 2,7% ενώ η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 2,3%. Ο Οργανισμός προχώρησε επίσης σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την Ιταλία κάνοντας λόγο για ύφεση 1,8% φέτος και ανάκαμψη 0,4% το 2014.

Κατά συνέπεια, ο ΟΟΣΑ καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σπεύσει και πάλι στην στήριξη της ευρωζώνης ζητώντας μάλιστα τολμηρά βήματα πέρα από τη μείωση επιτοκίων. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε φρικτή θέση» δήλωσε ο κ. Padoan και συμπλήρωσε, «Νομίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να συζητήσει πιο επιθετικές επιλογές. Θα το αποκαλούσαμε ποσοτική χαλάρωση ευρωζώνης».

Παράλληλα αναβαθμίζονται οι προβλέψεις για την Ιαπωνία με τον ΟΟΣΑ να βλέπει ότι οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση 1,6% φέτος. Στον αντίποδα, υποβαθμίζονται οι προβλέψεις γα την Κίνα καθώς προβλέπεται ανάπτυξη 7,8% φέτος έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 8,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα