Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857;

12:24 8/3/2016 - Πηγή: KoolNews

Οι διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα σε Ευρώπη και ΗΠΑ, έμελλε να γράψουν τη δική τους ιστορία και να καθιερώσουν την 8η ημέρα του Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857, ήταν η πρώτη κίνηση του «αδύναμου» φύλου ως προς τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της γυναίκας. Οι γυναίκες

τις εποχής απαίτησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και ρίχτηκαν στη μάχη για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες και το δικαίωμα ψήφου, κάτι που κανείς δεν φανταζόταν την εποχή εκείνη πως θα πετύχαιναν.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το 1911, η Ημέρα της Γυναίκας διοργανώθηκε στη Γερμανία με πρωτοπόρο την θεωρητικό Κλάρα Τσέτκιν μαζί με 100 εκπροσώπους από 17 χώρες.

The post Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Τι συνέβη στις 8 Μαρτίου 1857; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα