Πάπαλα ο Πύργος της Πίζας – Θα μειωθεί κατά πολύ η σημερινή του κλίση

Το μνημείο που χτίστηκε το 12ο αιώνα και έγινε παγκοσμίως γνωστό γιατί έγερνε στου καραβιού την πλώρη, μετά από χρόνιες προσπάθειες έχασε 2.5 εκατοστά από την κλίση του.

Με χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων λιρών, από το 2001 γίνονται διεργασίες συντήρησης και επανόρθωσης του Πύργου της Πίζας, αφού η σταδιακή αύξηση της κλίσης του είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι κάποια στιγμή θα πέσει στο έδαφος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 1350 που είχε κλίση 1.4 μέτρων, το 1993 ήταν στα 5.4 και το 2000 είχε φτάσει στα 5.8. Δόθηκε λοιπόν το πράσινο φως

να ανακόψουν αυτή την πορεία του προς την πτώση.

Έτσι, μετά από 12 χρόνια ο 56 μέτρων και 14.500 τόνων Πύργος της Πίζας επανέκτησε κοντά στα 38 εκατοστά. Ο υπεύθυνος του έργου, ο Τζουζέπε Μπεντιβόλιο λέει ότι σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης έχουν καταλήξει ότι θα χρειαστούν μερικά εκατοστά ακόμα και να σταθεροποιηθεί μέχρι να ξαναγείρει.

Πάντως, ο Πύργος έχει ακόμα κοντά στους 3 αιώνες ζωής ακόμα χωρίς φόβο να αυξηθεί η κλίση του επικίνδυνα, ενώ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν κάποια στιγμή να τον ισιώσουν εντελώς. 1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα