Πέθανε ο Δημήτριος Κ. Ζάννας, απόγονος της μεγάλης οικογένειας Μακεδονομάχων της πόλης

Την ερχόμενη Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 14.30 πρόκειται να κηδευθεί από τον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου του Παλαμά της Θεσσαλονίκης ο νομικός Δημήτριος Κ. Ζάννας, απόγονος της μεγάλης οικογένειας Ζάννα της πόλης που πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.

Εγγονός του ιατρού Δημητρίου Ζάννα, Μακεδονομάχου, μορφής της ελληνικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης από την εποχή ακόμη της τουρκικής κυριαρχίας στην πόλη και με καταγωγή από το Λιβάδι Ολύμπου, ο αποβιώσας διετέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και μέχρι σήμερα επίτιμος πρόεδρός του, ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και μέλος του πρώτου Δ.Σ. της, πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΤ, μέλος του Δ.Σ. της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, έφορος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», πρόεδρος της ΧΑΝΘ και μέλος του Δ.Σ. για πολλά χρόνια, μέλος του Δ.Σ. της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης αλλά και προσωρινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης από τις 30 Αυγούστου 1974 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου.

«Κύριε πρόεδρε οι δήμαρχοι στις δημοκρατίες εκλέγονται, δεν διορίζονται», είναι η χαρακτηριστική ρήση που απηύθυνε ο Δημήτριος Ζάννας προς τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν του ζήτησε να αναλάβει -προσωρινά- τη δημαρχία της πόλης μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και έως ότου διεξαχθούν εκλογές...

Οι ρίζες της οικογένειας Ζάννα ξεκινούν από το Λιβάδι Ολύμπου στα μέσα του 19ου αιώνα. Γεννημένος στα 1850 (επί τουρκοκρατίας) ο συνώνυμος παππούς του εκλιπόντος Δημήτριος Ζάννας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, εργάστηκε σε φούρνο του συντοπίτη του Βλάχου Κ. Παπαγεωργίου ως βοηθός. Με τη βοήθεια του βλάχικης καταγωγής Παπαγεωργίου σπούδασε στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική – πολιτική ζωή της Τουρκοκρατούμενης πόλης. Προσωπικός φίλος του τότε δημάρχου της πόλης Οσμάν Σαϊτ Μπέη, του Τούρκου στρατηγού Χασάν Ταχσίν Πασά, εντάχθηκε στο Μακεδονικό Αγώνα και μάλιστα πρωτοστάτησε στην οργάνωση και τη δράση του, μετατρέποντας το ...υπεράνω υποψίας σπίτι «του μεγάλου του γιατρού» όπως τον έλεγαν Τούρκοι και Έλληνες Θεσσαλονικείς της εποχής) σε κέντρο του αγώνα.

Δημήτριος Ζάννας

Ο εκλιπών σήμερα Δημήτριος Κ. Ζάννας ήταν γιος του Κωνσταντίνου (1885-1966), γιου του Δημητρίου του ιατρού. Ο δεύτερος γιος του και θείος του σήμερα εκλιπόντος ήταν ο Αλέξανδρος Ζάννας (1890-1963) πατέρας του γνωστού Θεσσαλονικιού διανοούμενου Παύλου Ζάννα αλλά και της Ελένης Ζάννα – Σαμαρ, μητέρας του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο Δημήτριος Κ. Ζάννας ήταν δηλαδή, πρώτος εξάδελφος της μητέρας του σημερινού πρωθυπουργού.

Βραβευμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα ως ευπατρίδης και για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και από το κράτος του Ισραήλ για τη συμβολή του στη διάσωση Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο Δημήτρης Κ.Ζάννας υπήρξε – όπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του για το θάνατό του ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, «άνθρωπος της συνέπειας με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και χρέους προς την πατρίδα. Ένας σεμνός ευπατρίδης, ενάρετος άνδρας. Ένας σπουδαίος Μακεδόνας, στο πρόσωπο του οποίου συγκεντρώνονταν οι αρετές όλων των ανθρώπων της προσφοράς. Το παράδειγμά του θα αποτελεί οδηγό για όλους μας».

Ανακοίνωση για το θάνατο του Δημήτρη Ζάννα εξέδωσε επίσης και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης της οποίας ο εκλιπών υπήρξε επίτιμο μέλος από το 2002.

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνου, να κατατεθούν δωρεές στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα