Πλάτη για τα «κόκκινα» δάνεια έβαλε ο Ολάντ

Ο Ολάντ βάζει πλάτη για τα κόκκινα δάνεια αλλά κάποιοι τρέμουν για τα «θαλασσοδάνεια» «Αυτό που ανησυχεί πολλούς Έλληνες είναι τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μια νέα απειλή για τις οικογένειες.

Πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση. Αυτή η συζήτηση έγινε μεταξύ ημών, το θέμα μπήκε στο τραπέζι και του ραντεβού Τσακαλώτου-Σαπέν και θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ευρώπη και

να ληφθούν κάποιες αποφάσεις, πιθανά σε επίπεδο Eurogroup», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ χαρίζοντας μια ανάσα ανακούφισης στον Έλληνα πρωθυπουργό που τα τελευταία εικοσιετράωρα ασφυκτιά υπό την πίεση του κουαρτέτου των θεσμών.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Το αδιέξοδο των διήμερων συζητήσεων του Γ. Σταθάκη και του Ευ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ακανθώδες θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τροφοδότησε έναν κύκλο τρομακτικών σεναρίων πλήρους λεηλασίας της χώρας από τα αρπακτικά των head funds.

Χαρακτηριστική περίπτωση τα δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση το μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Κύπρο για τους πλειστηριασμούς αναγκάζοντας τους δύο υπουργούς να στέλνουν την μία διάψευση μετά την άλλη σε δημοσιογράφους και εφημερίδες.

Όταν εδώ και εβδομάδες ο Αλέξης Τσίπρας επαναλάμβανε μονότονα πως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και θα συνεχίζεται καθ όλη την διάρκεια εφαρμογής της συμφωνίας ήξερε τι έλεγε και ήρθε τελικά η στιγμή αυτό να γίνει αντιληπτό από όλους.

Το πρώτο κεφάλαιο της ανοιχτής διαπραγμάτευσης άνοιξε με τα «κόκκινα» δάνεια και είναι απολύτως βέβαιο πως το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί όταν θα ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό, το οποίο προς το παρόν έχει μπει στο ράφι.

Η κυβέρνηση που εξ αρχής επιθυμούσε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων να συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο, έχει πλέον την ευκαιρία να διαπραγματευθεί ένα κομβικό ζήτημα πολιτικής επιβίωσης της ίδιας αλλά και της συμφωνίας στο σύνολό της στο προσεχές Eurogroup έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη ενός ισχυρού και σημαντικού συμμάχου όπως του Φρ. Ολάντ και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως με μια μικρή ελληνική υποχώρηση στις ποσοτικές απαιτήσεις των δανειστών στα όρια προστασίας των δανειοληπτών, θα μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας να αντισταθμήσει τις εσωτερικές απώλειες από άλλα νομοθετήματα με το επιχείρημα πως «εμείς καταφέραμε να σώσουμε τα σπίτια των οικονομικά καταβεβλημένων Ελλήνων».

Διαχωρισμός των επιχειρηματικών δανείων - δάνεια των ΜΜΕ

Σε δεύτερο και όχι τόσο γνωστό στην κοινή γνώμη επίπεδο βρίσκονται πάντως και τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Πεδίο στο οποίο η κυβέρνηση δεν δείχνει διατεθειμένη να προτάξει και ιδιαίτερα τα στήθη της έναντι των δανειστών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδας θα κληθεί να χωρίσει τα μεγάλα και προβληματικά δάνεια των ελλήνων επιχειρηματιών σε τρείς ειδικές κατηγορίες.

Οι κατηγορίες αυτές θα αφορούν δάνεια για ιχθυοκαλλιέργειες, ναυτιλία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ώστε να εξεταστεί τι θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά και με ειδική κάθε φορά αντιμετώπιση.

Αυτό που αφήνουν πάντως οι πηγές του ΥΠΟΙΚ να εννοηθεί είναι πως κάποια γνωστά ονόματα που έχουν ήδη μπλεξίματα με την δικαιοσύνη για υποθέσεις με θαλασσοδάνεια, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σύντομα πρόβλημα και μάλιστα με την υπογραφή του κουαρτέτου των θεσμών.

The post Πλάτη για τα «κόκκινα» δάνεια έβαλε ο Ολάντ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα