Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τον νέο φόρο στα ακίνητα- Τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια

Στα σκαριά βρίσκεται το νέο σύστημα φορολόγησης των ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών - που περιλαμβάνει κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια - και θα ισχύσει το 2014. Η εφαρμογή του αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση ενώ ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών.

Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών, οι τιμές θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τ.μ. και θα φτάνουν έως τα 23,10 ευρώ, ανάλογα με την τιμή ζώνης. Όσο για τον τελικό φόρο θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα,

σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία.

Μετά την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων, το 2014, οι άτυχοι που θα πληρώσουν και τους υψηλότερους φόρους θα είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ., ενώ οι υπόλοιποι θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το ήδη υπάρχον καθεστώς.

Τέλος σε ότι αφορά τα αγροτεμάχια, με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση όμως το ποσό που θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες θα αγγίξει τα 4,15 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα