Πόλεμος διοδίων στη χώρα του Μαντέλα

Το κόστος των αυτοκινητοδρόμων είναι μια πονεμένη ιστορία, που ξέρουμε καλά εδώ στην Ελλάδα - και δυστυχώς θα τη μάθουμε καλύτερα με τις επικείμενες αυξήσεις - φωτιά στα διόδια. Στη Γερμανία διόδια για Ι.Χ. δεν υπάρχουν (μόνο για φορτηγά) αλλά η επιμονή του Χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, να κόψει χαρτάκι σε αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες λίγο... έλειψε

να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τελικά βρέθηκε μια μεσοβέζικη λύση, που κινδυνεύει να «πέσει» στα δικαστήρια.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Στη Νότια Αφρική ο υπέργηρος Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται στο τέλος που πολυτάραχου βίου του, αλλά αν μπορούσε θα μπορούσε θα άρπαζε μια μαγκούρα και θα τις έβρεχε στους διαδόχους του στο Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο. Το ιστορικό κόμμα που πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά του Απαρτχάιντ, απειλείται με ήττα στις προσεχείς εκλογές, ακόμη και με διάσπαση, λόγω της επιμονής του να επιβάλει ηλεκτρονικά διόδια στο μητροπολιτικό κέντρο της χώρας, δηλαδή στην επαρχία Γκαουτενγκ, που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ και τη διοικητική πρωτεύουσα Πρετόρια.

Το μεγαλύτεροσυνδικάτο COSATU (κάτι σαν την ΠΑΣΚΕ της Νότιας Αφρικής) κάλεσε τον πρόεδρος Ζούμα να πάρει πίσω το μέτρο για να αποφύγει την εκλογική πανωλεθρία, ενώ ζήτησε από τους οδηγούς Ι.Χ., μοτοσικλετών και φορτηγών να μποϊκοτάρουν τα διόδια. Κόμμα και συνδικάτο βρέθηκαν σε αντίπαλα στρατόπεδα, αφού το (συστημικό πλέον) Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο καταδίκασε την προτροπή σε «ανομία» και απείλησε τους παραβάτες με βαριές ποινές. Δεν πάνε πολλές μέρες που το δίκτυο ηλεκτρονικών διοδίων άρχισε να λειτουργεί, παρά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και τα επεισόδια με την αστυνομία.

Χαρατσώνοντας τους οδηγούς για... ήδη υπάρχοντες δρόμους, η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής θέλει να συγκεντρώσει 2 δισ. δολάρια. Αν δεν τα καταφέρει θα βρεθεί στο μάτι των αγορών. Πάντως η εφημερίδα «The Star» του Γιοχάνεσμπουργκ έκανε λόγο για μεγάλη πατάτα, προς όφελος συμφερόντων. «Αν αντί για διόδια έβαζαν έναν απλό τοπικό φόρο στα καύσιμα, θα ελάφραιναν τους οδηγούς κατά 90%!» υπολόγισε.

Το διαβάσαμε στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα