Πολιτικοί κρατούμενοι της δικτατορίας στο Γεντί Κουλέ ενόψει Πολυτεχνείου

Λόγω της 40ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου οι πρώην πολιτικοί κρατούμενοι της εποχής της δικτατορίας βρέθηκαν στις πρώην φυλακές Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), στη Θεσσαλονίκη, και ξεναγήθηκαν στους χώρους όπου είχαν φυλακισθεί εκείνη την περίοδο.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων (ΣΦΕΑ) 1967-1974, ενώ μέλη του υπέδειξαν σε νεώτερους επισκέπτες τα κελιά της απομόνωσης και των βαρυποινιτών, τα επισκεπτήρια, τους θαλάμους

κράτησης, το αναρρωτήριο και άλλους χώρους, στους οποίους φυλακίσθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως πολιτικοί κρατούμενοι, δίπλα σε πτέρυγες ποινικών.

Ακολούθως, επισκέφθηκαν και το χώρο εκτελέσεων κρατουμένων, σε προηγούμενες περιόδους, ο οποίος βρίσκεται εκτός του κτηρίου.

Το κάστρο του Γεντί Κουλέ λειτουργούσε ως φυλακή, με την προσθήκη των πτερύγων και των κελιών στο βυζαντινό τείχος, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα επί οθωμανικής κυριαρχίας και εξακολούθησε να αποτελεί τόπο εγκλεισμού και μαρτυρίου και μετά την απελευθέρωση, κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα